Η περιοχή που καλύπτει ο Δήμος Μονεμβασιάς είναι ένας καταδυτικός παράδεισος για ερασιτέχνες και για επαγγελματίες δύτες καθώς προσφέρει μοναδικά σημεία κατάδυσης, τόσο προς την πλευρά του Αιγαίου όσο και εντός του Λακωνικού Κόλπου.

Για αρχή επιλέξαμε πέντε σημεία από κάθε πλευρά, τα οποία δεν έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας μια και απευθύνονται σε δύτες πρώτου επιπέδου (βάθη έως 20 μέτρα) που θα ήθελαν να γνωρίσουν τη μαγεία του βυθού στη συγκεκριμένη περιοχή, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία εικόνων και θαλάσσιας ζωής.

 

Αιγαίο πέλαγος

1. Κυπαρίσσι, Μεγάλη Άμμος (κάτω από το γήπεδο): Είναι ένα σημείο με εύκολη πρόσβαση. Ο βυθός του είναι πανέμορφος και η μορφολογία του μοιάζει με τροπικά μέρη. Ο δύτης θα συναντήσει εδώ μεγάλη ποικιλία από μεσογειακά πετρόψαρα, σπανιότερα φώκιες και αν είναι τυχερός χελώνες καρέτα-καρέτα.

2. Μονεμβασιά (στην πλάκα προς το Κάστρο): Εύκολη πρόσβαση στο σημείο με πλούσια μορφολογία βυθού και πλούσια θαλάσσια ζωή.

3. Παραλία Κρεμμυδιού (κοντά στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς): Ερημική μικρή παραλία με παρθένο σχετικά βυθό. Είναι ο ορισμός του υποθαλάσσιου μεσογειακού τοπίου. Προσφέρει εύκολη πρόσβαση στον ενδιαφερόμενο.

4. Παραλία Μπαλογκέρι (στην άκρη της), κοντά στο χωριό Ρειχιά, στην περιοχή Ζάρακα. Το Μπαλογκέρι είναι ένας κλειστός όρμος περιτριγυρισμένος από απόκρημνους βράχους. Τα νερά του είναι καταπράσινα και κρύα και το σκηνικό ανόθευτο χωρίς ίχνος τουριστικής αξιοποίησης. Η πρόσβαση στο σημείο κατάδυσης γίνεται αποκλειστικά για την παραλία και δεν είναι και η πλέον εύκολη. Ο βυθός μοιάζει με τον βυθό της Κρήτης. Έχει πολλές μικρές στοές και έχει πολύ πλούσια υποθαλάσσια ζωή.

5 . Κυπαρίσσι, 1o Σκαλί (Μεγάλη Άμμος): Η  Μεγάλη Άμμος, είναι μια όμορφη αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά.  Η πρόσβαση στο σημείο κατάδυσης γίνεται με βάρκα ( 1-2 λεπτά μακριά από τη Μεγάλη Άμμο). Ο βυθός θυμίζει κοραλλιογενείς υφάλους, χωρίς τόσο πλούσια θαλασσιά, αλλά με πολλές εκπλήξεις όπως θαλάσσιες χελώνες και μεσογειακές φώκιες. Άνοιξη και φθινόπωρο συναντάς και κοπάδια σπάρων.

Λακωνικός κόλπος

1. Νεάπολη: Κατάδυση στο ναυάγιο: Τι πιο μαγευτικό από την κατάδυση σε ένα ναυάγιο; Το πλοίο “Kaptan Ismail Hakki» βυθίστηκε στις 30 Ιανουαρίου 1978, στον κόλπο της Αγίας Μαρίνας, βορειοανατολικά της άκρας Ζόβολο. Είναι εύκολα επισκέψιμο και κολυμπώντας από τη στεριά. Το καράβι 30 μέτρων, βρίσκεται σε ελάχιστο βάθος 3μ, μέγιστο 12μ. Το βυθισμένο πλοίο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και είναι ιδανικό για αρχάριους δύτες. Προσέξτε μόνο την ημέρα και την ώρα που θα επιλέξετε να το επισκεφτείτε, μια και βρίσκεται πολύ κοντά στον Κάβο Μαλέα και ο καιρός είναι ευμετάβλητος. Τα  λόγια είναι περιττά, απλά θαυμασμός!!!

2. Παραλία Μποζάς (Ασωπός): Υπέροχη παραλία, ιδανική για κολύμβηση, με πλούσια αμμουδιά. Στην περιοχή του, πιθανολογείται από τους αρχαιολόγους η ύπαρξη της αρχαίας πόλης του Ασωπού. Ο βυθός είναι αμμώδης και είναι πλούσιο σε φύκια. Η πρόσβαση του είναι πολύ εύκολη.

3. Παραλία Αρχάγγελου (στη άκρη): Η ξεχωριστή αμμώδης παραλία του Αρχάγγελου, είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία και βρίσκεται μέσα στον ομώνυμο οικισμό. Ο βυθός της είναι αμμώδης, πλούσιος σε φύκια και η πρόσβαση του είναι πολύ εύκολη.

4. Ναυάγιο στην Πλύτρα : Είναι ένα υπέροχο σημείο κατάδυσης. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκα και απέχει  5-7 λεπτά από την Πλύτρα. Ο βυθός είναι εντυπωσιακός ενώ ο δύτης περιηγείται σε ένα ναυάγιο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία. Τη νύχτα της 26ης προς 27ης Απριλίου 1941 το πλοίο άραξε στον όρμο Ξυλί. Μετέφερε 120 ευέλπιδες οι οποίοι είχαν αποπλεύσει από το Γύθειο και είχαν προορισμό την Κρήτη μέσω Κυθήρων. Τα ξημερώματα κι ενώ όλοι οι επιβαίνοντες βρίσκονταν στην ακτή, γερμανικά αεροπλάνα με συνεχείς εφορμήσεις βύθισαν το πλοίο στα νερά του Ξυλί.

5. Παραλία Ελιάς: Η πρόσβαση είναι εύκολη και ο όμορφος, αμμώδης βυθός της θα σας αποζημιώσει. Η Ελιά είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριό στο Λακωνικό κόλπο, το οποίο συνδυάζει το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και το καταπράσινο τοπίο από ελιές και πορτοκαλιές.

Πληροφορίες owsi-317962 Christos Poulakis.

Spread the love

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).