Από τις “ρωσικές” ακτές μέχρι τις υπόγειες σπηλιές: τι πρέπει να δει ένας Ρώσος στην Ελλάδα

Μονεμβασία

Σε όσους άρεσε ο Μυστράς, όμως έβρισκαν λυπητερή την εγκατάλειψη στην οποία έχει περιέλθει, σίγουρα πρέπει να επισκεφτούν την νησίδα την Μονεμβασιάς. Η ταύτιση με την πόλη της Σπάρτης είναι αναπόφευκτη, που επίσης ιδρύθηκε από τους Βυζαντινούς, όμως περισσότερο πυκνοκατοικημένη με ενεργή τουριστική ζωή. Ακόμη και όσους δεν τους ενδιαφέρει η ιστορία σίγουρα θα θυμούνται από την Μονεμβασία το φαγητό και το ποτό. Στην Δυτική Ευρώπη είναι επίσης γνωστή με το όνομα Malvasia, και το διάσημο ομώνυμο λευκό κρασί που παράγει.

Στη Μονεμβασιά οι κάτοικοι εργάζονται στην τουριστική βιομηχανία με πρώτους κυρίως τους εστιάτορες, ιδιοκτήτες  & πωλητές καταστημάτων σουβενίρ, ξενοδόχους και  οδηγούς.  Ωστόσο εάν δεν ανήκει κάποιος σε αυτήν την κατηγορία είναι πολύ δύσκολο , εάν δεν είναι αρκετά ευκατάστατος, να αγοράσει κατοικία στην πόλη και να περάσει τα γηρατειά του στο μοναδικό τοπίο της παλαιάς πόλης. Το πιο οικονομικό διαμέρισμα κοστίζει περίπου 800 χιλιάδες ευρώ. Η τιμή περιλαμβάνει μάλλον και το κόστος των όμορφων ηλιοβασιλεμάτων. Την ώρα του ηλιοβασιλέματος, η Μονεμβασιά μπορεί επάξια να συναγωνιστεί με την άλλη ελληνική πρωτεύουσα των ηλιοβασιλεμάτων – το χωριό της Οίας στο νησί της Σαντορίνης.

Αυτή την πόλη είναι δύσκολο να ξεχάσουμε. Την ώρα που σουρουπώνει, πρέπει να ανεβείτε στην κορυφή του βουνού για να τα δείτε όλα λουσμένα στο φως το δειλινού, να σταθείτε στη βεράντα του ανακαινισμένου βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας. Κεραμοσκεπές, παλιές πέτρες, γαλάζια θάλασσα και εκπληκτική ηρεμία. Θέλω να επιστρέψω ξανά στη Μονεμβασιά είναι πολύ δύσκολο να την αφήσει κανείς πίσω του. Έτσι και ο σεφ του πιο γνωστού εστιατορίου της πόλης, που  είχε μεταναστεύσει στη Βραζιλία και μάλιστα παντρεύτηκε εκεί, αλλά πεθύμησε τα στενά δρομάκια και το ζεστό φως από τα μικρά παράθυρα και επέστρεψε. Τώρα κάνει το πιο νόστιμο feta soufflé, τηγανητή μελιτζάνα και μπακλαβά προσφέροντας στους επισκέπτες ακόμη περισσότερους λόγους για να επιστρέψουν πίσω στο μέλλον.

[…]

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).