Κυπαρίσσι

Πολύ πριν την είσοδο του χωριού, ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται πως πλησιάζει σε έναν τόπο ιδιαίτερο. Έχοντας μόλις αφήσει πίσω του τον Χάρακα, δεν μπορεί παρά να σταθεί με δέος, αντικρίζοντας το τοπίο που απλώνεται μπροστά του στη θέση “Σταυρός”. Ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα μοιάζει να κόπηκε από κάποιο τεράστιο μαχαίρι καταλήγοντας στις ακτές του Μυρτώου Πελάγους.

Η διαδρομή των 7 περίπου χλμ. μου ακολουθεί μέχρι τον οικισμό “Βρύση”,  τον πρώτο από τους τρεις οικισμούς του Κυπαρισσίου, είναι μαγική, όπως μαγική είναι και η εικόνα μπαίνοντας στους οικισμούς “Παραλία” και “Μητρόπολη”.

Πεντακάθαροι δρόμοι, ασπρισμένες αυλές, νησιώτικη αρχιτεκτονική, φιλόξενοι κάτοικοι και όλα αυτά με φόντο τις ελατοσκέπαστες κορυφές του Πάρνωνα. Η μεγάλη παραλία “Μεγάλη Άμμος” βρίσκεται μέσα στον οικισμό, λίγο βορειότερα είναι η “Αγία Κυριακή”, ενώ οι εναλλακτικότεροι θα βρουν τον παράδεισό τους στον “Δρύμισκο”.

Το Λαξευτό Ασκληπιείο και τα τείχη των Αρχαίων Κυφάντων είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες της ιστορίας του οικισμού.

Ο ορεινός όγκος που αγκαλιάζει το Κυπαρίσσι κρύβει κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές, ενώ οι λάτρεις της αναρρίχησης θα ικανοποιηθούν από τις δυνατότητες των αναρριχητικών πεδίων που βρίσκονται όμως ακόμη υπό διαμόρφωση.

Σήμερα το Κυπαρίσσι αποτελεί έναν προορισμό με επάρκεια υποδομών εστίασης και φιλοξενίας, ικανό να φιλοξενήσει εκατοντάδες παραθεριστές.

Oδηγίες πρόσβασης:

Το Κυπαρίσσι απέχει περίπου 23 χλμ. από την Ρειχιά, η οποία προσεγγίζεται είτε από την περιοχή των Μολάων μέσω Μεταμόρφωσης είτε από την Μονεμβασιά μέσω Γέρακα. Στο κέντρο του οικισμού “Παραλία” υπάρχει άφθονος χώρος στάθμευσης.

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).