Τα άφθονα τρεχούμενα νερά των Ταλάντων αποτελούσαν για δεκαετίες την κινητήριο δύναμη για τους 11 νερόμυλους που λειτουργούσαν στην περιοχή και πηγή πλούτου για τους κατοίκους. Χιλιάδες ήταν οι χωρικοί από την ευρύτερη περιοχή που άλεθαν το σιτάρι τους εκεί, ενώ μέσω καναλιών το νερό διοχετευόταν μέχρι την περιοχή της Πλύτρας. Ακόμη και η ονομασία του χωριού μαρτυρά τον πλούτο του την εποχή εκείνη. (Τάλαντον = αρχαία λέξη που είναι και μονάδα βάρους αλλά και νομισματική μονάδα).

Η εγκατάληψη των μικρών σιταροχώραφων και η εκμηχάνιση της άλεσης οδήγησαν στον μαρασμό και τελικά στην κατάρρευση των νερόμυλων . Ο βόμβος όμως του νερόμυλου δεν είχε σβήσει στην ψυχή του Ταλαντιανού που πάντοτε ονειρευόταν την αναβίωση του και επαναλειτουργία του.

Ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, κατέφερε να αναστηλώσει έναν από αυτούς στο ‘’Φαράγγι του Μπαλή’’ και να τον θέσει σε πλήρη λειτουργία το 2006. Κάθε Σάββατο η μυλόπετρα ξαναγυρίζει ακριβώς όπως τότε, και οι επισκέπτες βλέπουν μπροστά τους ολοζώντανο ένα κομμάτι από την παράδοση της περιοχής, ενώ μπορούν να αγοράσουν και φρεσκοαλεσμένο αλεύρι από παραδοσιακές ποικιλίες σιταριού.

Καθισμένοι στην αυλή του νερόμυλου οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να αντιληφθούν, γιατί οι ντόπιοι αποκαλούν το σημείο εκείνο ‘’Ο Παράδεισος’’. Βαθύσκιωτα πλατάνια, καρυδιές, βάτα, μυρτιές, τρεχούμενα νερά και πέτρες διαβρωμένες από τη συνεχή ροή των υδάτων συνθέτουν ένα σκηνικό γαλήνης και αναζωογόνησης.

Όσοι έχουν διάθεση για πεζοπορία, ο νερόμυλος μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την διάσχιση του φαραγγιού με κατάληξη στην παραλία Χαραχιάς στην Δαιμονιά.

Επισκέψεις και πεζοπορία στο φαράγγι διοργανώνονται και από την  alt

Οδηγίες πρόσβασης:

Από την πλατεία των Ταλάντων ξεκινά το μονοπάτι που καταλήγει στο νερόμυλο μετά από περπάτημα 5 λεπτών. Παρόλο που δεν προτείνεται, υπάρχει και η εναλλακτική επιλογή προσέγγισης με αυτοκίνητο από τον δρόμο που ξεκινά από τον “Πάνω” συνοικισμό του χωριού.

Περιοχή:

Τάλαντα

Περίοδος/κατάλληλη εποχή του χρόνου:

Κάθε Σάββατο 10:00 με 15:00 όλο τον χρόνο. Για ομαδικές επισκέψεις εκτός Κυριακής επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 6977212475.

Πληροφορίες:

http://www.talanta.gr

Δωρεάν είσοδος

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).