Ένα προσκύνημα πολύ ιδιαίτερο σε ένα περιβάλλον ιερό και γαλήνιο. Μία από τις ωραιότερες, κατανυκτικές τοποθεσίες άγριας βλάστησης υποδέχεται τον επισκέπτη.

Το εκκλησάκι του Πίσω Άι-Γιώργη ησυχάζει ανάμεσα σε πελώρια δέντρα. Στα πόδια του απλώνεται ένα μεγάλο φυσικό αλώνι και ξέφωτο. Ο μονόκλιτος ναός παλαιότερα ήταν καθολικός μοναστηριού και βρίσκεται δίπλα στα ερείπια τριών άλλων ναών. Το σύνολο αυτό θυμίζει τις επάλληλες οικοδομικές φάσεις των ναών στα Πεντάγια της Μάνης. Το τέμπλο και οι επιφάνειες του ναού έχουν ασβεστωθεί.

Στα μέσα του 14ου αιώνα πρέπει να τοποθετηθεί ο διάκοσμος του Αγίου Γεωργίου, που αν και επαρχιακό μνημείο, φαίνεται να ακολουθεί τα πρότυπα των μεγάλων υστεροβυζαντινών κέντρων της Πελοποννήσου. Τα μάτια των αγίων στις τοιχογραφίες έχουν καταστραφεί μάλλον από κατακτητές. Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων έγινε σφαγή γυναικόπαιδων στον χώρο του μοναστηριού κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Οδηγίες πρόσβασης:

Είναι το τέρμα της πεζοπορικής διαδρομής Δ8. Από τη Νεάπολη, ακολουθώντας τον δρόμο προς Βελανίδια, στα 7χλμ περίπου και φτάνοντας στην κορυφή του όρους Βαβύλα, στρίβετε αριστερά στον χωματόδρομο που κατηφορίζει στην κοιλάδα του. Ο ναός βρίσκεται σε απόσταση 1,4 χλμ. περίπου από το δημόσιο δρόμο.

Περιοχή:

Σε βαθύ ρέμα, πίσω από το όρος Κριθίνα.

Πληροφορίες:

Ελεύθερη είσοδος.

Η εκκλησία είναι πάντα επισκέψιμη.

 

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).