Κρασί

Στην περιοχή της Μονεμβασίας πρώτα παρήχθη ο Μαλβαζίας οίνος, ο διασημότερος οίνος του κόσμου (ο οποίος πήρε το όνομά του από το φράγκικο όνομά της).  Το εμπόριό του γινόταν από το λιμάνι της μέχρι την κατάληψη της ενδοχώρας από τους Τούρκους περί το 1470. Έκτοτε, με την καταστροφή της καλλιέργειας της αμπέλου, σιγά – σιγά σταμάτησε να παράγεται. Διασώθηκαν όμως οι ντόπιες ποικιλίες αμπέλου σε διάφορες τοποθεσίες κυρίως στα ορεινά, έως τις μέρες μας (Θράψα, Μαυράκι, Ασπροβαριά, Κιτρινοβαριά, Κυδωνίτσα, Πετρουλιανός, Μονεμβασιά,  Γλυκερήθρα).

Από τις αρχές του 2000 ξεκίνησε μια προσπάθεια αναβίωσης των ποικιλιών αυτών, καθώς και της θεσμοθέτησης της δυνατότητας παραγωγής του Μαλβαζία οίνου, η οποία καρποφόρησε το 2010 και είναι πλέον δυνατόν να παραχθεί από επιλεγμένες ποικιλίες σταφυλιών στην περιοχή μας. Πρόκειται για λευκό γλυκό οίνο από λιαστά σταφύλια. Η δυνατότητα αναβίωσης του Μαλβαζία είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες για τους παραγωγούς του Δήμου , όπως επίσης και για τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά που παράγονται σε ολόκληρη την περιφέρεια του Δήμου Μονεμβασίας.

Στο Δήμο Μονεμβασίας υπάρχουν μερικές αξιόλογες μονάδες παραγωγής κρασιών με πολλές διακρίσεις. Επίσης ανεπτυγμένη είναι και η παραδοσιακή χωρική οινοποίηση από παραγωγούς που οινοποιούν στο σπίτι τα σταφύλια τους.

 

Ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί τοπικά κρασιά από τα καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα αλλά και απευθείας από τους παραγωγούς.

 

-“Οινοποιητική Μονεμβασίας”, Βελλιές, 27320-53096 www.malvasiawines.gr

-“Αμπελώνες Βατίστα”, Λάχι, 27340-29088 www.vatistas-wines.gr

-“Οινοποία Ηρακλή Τριχείλη”, Παπαδιάνικα, 27320-83093

-“Δούκας- Αμπελώνες Ζάρακα”, Λαμπόκαμπος -Πιστάματα, 27320-51371

-“Μακρής” Οινοποιία Παρασκευά Μακρή, Άγιοι Απόστολοι, 27340-47500

-“Λακωνική Γη”, Βελιές, 27323-00800

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).