Η αρχαία πόλη Ασωπός, ταυτίζεται με τα λείψανα στην μικρή χερσόνησο στα ΝΑ της σύγχρονης Πλύτρας. Η πόλη μαρτυρείται επιγραφικά και ανασκαφικά από την ύστερη ελληνιστική εποχή και κατά τον Παυσανία ήταν αρχικά μέλος του Κοινού των Λακεδαιμονίων και αργότερα του κοινού των Ελευθερολακώνων. Από επιγραφικές μαρτυρίες γνωρίζουμε επίσης ότι στην περιοχή της είχε εκτάσεις ο Γαίος Ιούλιος Ευρυκλής, η σημαντικότερη πολιτική φυσιογνωμία της Λακωνίας κατά την εποχή του Αυγούστου.

Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της χερσονήσου του Μαλέα και σημαντικός σταθμός του ρωμαϊκού αυτοκρατορικού οδικού δικτύου. Η ακμή της πόλης, φαίνεται ότι συνεχίσθηκε κατά τα πρώιμα, τουλάχιστον, βυζαντινά χρόνια όπως δείχνει η αναφορά της σε γραπτά κείμενα της εποχής και τα σωζόμενα αρχιτεκτονικά λείψανα.

Σήμερα αρχαία λείψανα είναι ορατά στην ακτή, αλλά και μέσα στη θάλασσα, όπου έχει καταβυθιστεί μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης. Στην ακτή σώζονται ταφικά μνημεία, δύο τουλάχιστον λουτρικά οικοδομήματα, ένα από τα οποία με ψηφιδωτά δάπεδα, καθώς και λείψανα άλλων κτιρίων, δεξαμενών κ.τ.λ.

Στη θαλάσσια περιοχή ΝΑ της χερσονήσου, είναι ορατό πολύ κοντά στην ακτή, τμήμα μεγάλου οικοδομήματος της ελληνιστικής εποχής, κατασκευασμένου από ορθογώνιες λιθοπλίνθους που προέρχονται από γειτονικά αρχαία λατομεία. Πιθανή είναι επίσης η ύπαρξη καταβυθισμένου σήμερα αρχαίου μόλου στα ανατολικά της μικρής χερσονήσου.

Περιοχή:

Πλύτρα- Ασωπός

Πληροφορίες:

Στην είσοδο του λιμανιού της Πλύτρας υπάρχει πινακίδα προς τον αρχαιολογικό χώρο. Μετά από περπάτημα λίγων μέτρων φθάνουμε στο χερσαίο τμήμα του. Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι όμως είναι αυτό που βρίσκεται βυθισμένο στο νερό. Ο καλύτερος τρόπος για να το εξερευνήσουμε είναι κολυμπώντας με μάσκα και αναπνευστήρα. Η αυτόνομη κατάδυση με φιάλες αερίων απαγορεύεται.

Πάντα επισκέψιμος.

Δωρεάν είσοδος.

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).