Το εκκλησάκι του Άι-Γιάννη του Θεολόγου βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα βόρεια από το Χάρακα σε μικρό κλειστό οροπέδιο.

Πρόκειται για μονόχωρη μικρή εκκλησία κεραμοσκέπαστη που κτίστηκε κατά τον 18ο αιώνα σύμφωνα με την προφορική παράδοση που διασώθηκε από γενιά σε γενιά και ανακαινίστηκε το έτος 1958 από ευσεβείς κατοίκους του χωριού.

Δίπλα στην εκκλησία σώζεται σε καλή κατάσταση κτίσμα ορθογώνιο χωρισμένο σε μικρά δωμάτια που αποτελούσαν χώρους κατοικίας και όλος ο χώρος περιβάλλεται από μαντρότοιχο, γεγονός που ενισχύει την παράδοση ότι πρόκειται για μοναστήρι. Η παράδοση αναφέρει ότι κτίστηκε από κατοίκους των Σπετσών προς εκπλήρωση τάματος μετά από ναυάγιο που συνέβη στη θέση Πύλιζα και την ανεξήγητη επανειλημμένη μετάσταση της εικόνας του Αγίου από τις Σπέτσες στο χώρο που κτίστηκε το μοναστήρι. Σήμερα η εικόνα φυλάσσεται στον Ενοριακό Ναό των Τριών Ιεραρχών στο Χάρακα, όπου μπορεί κανείς να τη θαυμάσει.

Από το μοναστήρι μπορεί ο επισκέπτης να μεταβεί πεζοπόρος στο Χάρακα ακολουθώντας ανατολικά το πετρόκτιστο μονοπάτι που κινείται παράλληλα με τον γκρεμό στη θέση Σταυρός απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα της κοιλάδας με τους θεόρατους βράχους και του Μυρτώου Πελάγους.

Οδηγίες πρόσβασης:

Από το κέντρο του οικισμού του Χάρακα ακολουθείτε σύμφωνα με την πινακίδα τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο αριστερά και σε δέκα λεπτά βρίσκεστε στον τόπο της εκκλησίας, όπου υπάρχει άνετος χώρος για στάθμευση. Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης με δημόσια μέσα μεταφοράς

Περιοχή:

Χάρακα

Πληροφορίες:

Η εκκλησία είναι πάντα επισκέψιμη.

Δωρεάν είσοδος.

 

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).