Η Μονεμβασιά φημίζεται για την πλούσια γεωλογική της μορφολογία.
Ο μοναδικός Βράχος της Καστροπολιτείας, το εκπληκτικής ομορφιάς σπήλαιο της Καστανιάς, οι δύο βυθισμένες πολιτείες σε Πλύτρα και Παυλοπέτρι (ανήκει διοικητικά στο δήμο Ελαφονήσου) είναι ενδεικτικά παραδείγματα.
Είναι όμως και το απολιθωμένο Φοινικόδασος του Αγίου Νικολάου, το οποίο αποτελεί ένα υπαίθριο γεωλογικό μουσείο μοναδικής φυσικής ομορφιάς και ιδιαίτερης επιστημονικής σημασίας.
Αν και εκτείνεται σε τρεις παράκτιες τοποθεσίες, η «καρδιά» του βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας.
Ακολουθήστε το βατό χωμάτινο δρόμο από το χωριό του Αγίου Νικολάου προς την Αγία Μαρίνα και πολύ σύντομα θα δείτε να ξετυλίγεται μπροστά σας ένα πραγματικά σεληνιακό τοπίο, όπου τεράστιοι βράχοι στη σκιά του αναρριχητικού πάρκου του Ζόμπολου και των ορεινών όγκων του Καβομαλιά και μια «ανάσα» από τη θάλασσα, αν και ατάκτως ερριμμένα συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό σκηνικό άγριας ομορφιάς αλλά απόλυτης αρμονίας.
Είναι αυτοί οι βράχοι που καλωσορίζουν τον επισκέπτη στο γεωπάρκο.
Μην σταματήσετε όμως εδώ.
Συνεχίστε την πορεία σας, περάστε το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας και σταματήστε στο ενημερωτικό περίπτερο του γεωπάρκου.
Ύστερα από μια αρκετά σύντομη διαδρομή, θα βρεθείτε στην «καρδιά» του απολιθωμένου Φοινικόδασους, το οποίο ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να αναλογιστεί κανείς ότι πριν από 2 με 3 εκατομμύρια χρόνια, όταν και επικρατούσε υποτροπικό κλίμα, υπήρχε στην ευρύτερη περιοχή του Καβομαλιά αλλά και σε ολόκληρη την ακτογραμμή των Βατίκων ένα τεράστιο φοινικόδασος, όπου φοίνικες και χουρμαδιές αναμειγνύονταν με κωνοφόρα και πλατύφυλλα δέντρα.
Το φοινικόδασος σκεπάστηκε από μια βίαιη άνοδο του νερού της θάλασσας με αποτέλεσμα τα δέντρα να «ασβεστωθούν» (μέσω της αντικατάστασης της φυτικής τους ύλης από ανθρακικό ασβέστιο) και να καλυφθούν από άμμο και ιζήματα του βυθού.
Και αυτός ο τρόπος απολίθωσης των κορμών του είναι που το καθιστά μοναδικό.
Το τοπίο είναι η αποθέωση της φυσικής ομορφιάς, όπου κορμοί από φοίνικες, κωνοφόρα και πλατύφυλλα, διαμέτρου έως 1 μέτρου – ορισμένοι εκ των οποίων ξεπροβάλλουν μέσα από τη θάλασσα – αναμειγνύονται με σπάνια αποτυπώματα από όστρακα, φύκια, μαλάκια με φόντο το άγριο τοπίο του Καβομαλιά αλλά και τα καταγάλανα νερά.