Του Άρη Θεοδωρόπουλου

 

Το Κυπαρίσσι είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, σε μια από τις πιο απομονωμένες αλλά άγρια όμορφες περιοχές της Ελλάδας. Αν και περιστοιχισμένο από βράχια εξαιρετικής ποιότητας για αναρρίχηση, περίμενε μέχρι to 2015 για να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα διάνοιξης αναρριχητικών διαδρομών (Climb Kyparissi) από μια ομάδα έμπειρων διανοικτών – αναρριχητών με επικεφαλής τον Άρη Θεοδωρόπουλο.
Αμέσως μετά το 1ο αναρριχητικό Φεστιβάλ τον Οκτώβριο του 2015, με τη συμμετοχή της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Angela Eiter—πρώτης “πρέσβειρας” του Κυπαρισσιού — το Κυπαρίσσι άρχισε να καθιερώνεται ως αναρριχητικός προορισμός και να δέχεται αξιοσημείωτο αριθμό επισκεπτών αναρριχητών, κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη, δίνοντας ζωή στον όμορφο οικισμό και επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο.
Μάλιστα, αρκετοί κορυφαίοι αναρριχητές, όπως ο Yann Ghesquiers και η εξαιρετική ομάδα της Γαλλικής Ομοσπονδίας Αλπινισμού και Βουνού FFCAM, επισκέπτονται τακτικά την περιοχή και συμβάλουν στη διάνοιξη νέων διαδρομών υψηλής δυσκολίας.
Σας προσκαλούμε λοιπόν, στο 2ο αναρριχητικό φεστιβάλ στο Κυπαρίσσι: Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί το αγαπημένο μας άθλημα, να γνωρίσετε από κοντά τους καταπληκτικούς αναρριχητές Charlotte Durif και Yann Ghesquiers, και να ανακαλύψετε τα νέα πεδία και τις ολοκαίνουργιες διαδρομές που θα “εγκαινιαστούν” κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ!

Charlotte Durif 
H Charlotte Durif (chadurif.fr) είναι η νέα “πρέσβειρα” του Κυπαρισσιού στην παγκόσμια αναρριχητική κοινότητα. Έχει κατακτήσει έντεκα φορές το Γαλλικό Πρωτάθλημα Αναρρίχησης, μία φορά το Ευρωπαϊκό, και πέντε φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Επιπλέον, έχει στο ενεργητικό της εκατοντάδες διαδρομές 8ου βαθμού, εκ των οποίων μία διαδρομή 8c onsight και 24 διαδρομές 8c redpoint. Κορυφαία διαδρομή της η “PPP” 9a, στο Verdon.
H Charlotte ερωτεύτηκε το Κυπαρίσσι με την πρώτη ματιά. Έχει ανοίξει και ελευθερώσει νέες διαδρομές στη Μπάμπαλα και το Νερόμυλο και πρωταγωνιστεί στο μικρού μήκους φιλμ Destination Kyparissi.

Η Charlotte Durif στη διαδρομή Medusa’s Blood 8b. Νερόμυλος, Κυπαρίσσι.
Φωτ. Άρης Θεοδωρόπουλος

H Charlotte Durif στη νέα τους διαδρομή Sequoia Love 8a, στη Μπαμπάλα, Κυπαρίσσι.
Φωτογραφίες από το Drone του Josh Larson

Ο Josh Larson στη νέα τους διαδρομή Sequoia Love 8a, στη Μπαμπάλα, Κυπαρίσσι.
Φωτογραφίες από το Drone του Josh Larson

Yann Ghesquiers
Ο Yann Ghesquiers είναι Οδηγός Βουνού και ένας από τους πιο “παραγωγικούς” Γάλλους αναρριχητές, με πέντε διαδρομές 9a στο ενεργητικό του και έχοντας ανοίξει και σκαρφαλώσει εκατοντάδες νέες διαδρομές 8ου βαθμού. Ο Yann ασχολείται με τη διάσωση στο βουνό αλλά και ως route setter στην αγωνιστική αναρρίχηση.
Ένας από τους πρώτους φανατικούς φίλους του Κυπαρισσιού, έχε ανοίξει στο πεδίο Μπαμπάλα αρκετές εξαιρετικές διαδρομές υψηλής δυσκολίας.

O Yann Ghesquiers στην Megalo kamaki, project.  Νέο πεδίο Κόκκινη Σπηλιά, αριστερά από τη Μπαμπάλα, Κυπαρίσσι.
Photo: Isabelle Bihr

Ο Yann Ghesquiers στην νέα διαδρομή του  Olive 1ère pression à froid 8a/8a+. Νέο πεδίο Κόκκινη Σπηλιά, αριστερά από τη Μπαμπάλα, Κυπαρίσσι.
Photo: Isabelle Bihr

Μαραθώνιος Αναρρίχησης 
Ο “Μαραθώνιος” αναρριχητικών διαδρομών θα γίνει το Σάββατο, 11 Μαϊου, από τις 9:00 ως τις 17:00. Κάθε σχοινοσυντροφιά θα μπορεί να επιλέξει μία από τις παρακάτω κατηγορίες συμμετοχής:

 • 1η κατηγορία: Διαδρομές μέχρι και 6c+.
 • 2η κατηγορία: Διαδρομές από 7a και πάνω.

Κάθε διαδρομή που σκαρφαλώνεται ελεύθερα παίρνει συγκεκριμένους πόντους ανάλογα με τη δυσκολία της. Για παράδειγμα, μια διαδρομή 6a παίρνει 1000 πόντους για κάθε αναρριχητή. Μια 7a παίρνει 2000 πόντους. Οι σχοινοσυντροφιές που θα σκαρφαλώσουν τις περισσότερες διαδρομές, συγκεντρώνοντας μεγαλύτερη βαθμολογία θα βραβευθούν με δώρα και εκλεκτά τοπικά προϊόντα από τους διοργανωτές.

Ο Ανδρέας Μάρκου στη διαδρομή με το μονό κολονέτο, Tufa Tango 7b, Παραλία Βλυχάδα, Κυπαρίσσι.
Photo: Josh Larson

Δηλώσεις συμμετοχής
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή από τώρα ώστε να πάρετε και προτεραιότητα για το t-shirt του φεστιβάλ. Η φόρμα εγγραφής θα είναι διαθέσιμη online από τις 18 Φεβρουαρίου στις ιστοσελίδες vrahomania.gr(Ελληνικά) και climbgreece.com (Aγγλικά).

Αναρριχητικές διαδρομές
Μέχρι σήμερα έχουν ανοιχτεί περίπου 300 διαδρομές στο Κυπαρίσσι, μοιρασμένες σε 10 πανέμορφα πεδία, με σκιά είτε το πρωί είτε το απόγευμα. Πληροφορίες για τις διαδρομές στο Κυπαρίσσι στις ιστοσελίδες vrahomania.gr/kiparissi (Ελληνικά) και climbgreece.com/kyparissi (Aγγλικά).
Στη γραμματεία του φεστιβάλ θα υπάρχει δωρεάν έντυπος οδηγός με όλες τις διαδρομές, ακόμα και αυτές που θα ανοιχτούν λίγες μέρες πριν το φεστιβάλ.

Πεζοπορία
Για τους μη αναρριχητές της παρέας σας, το Κυπαρίσσι διαθέτει και πανέμορφα σηματοδοτημένα πεζοπορικά μονοπάτια στο όρος Χιονοβούνι με εκπληκτική θέα στο Μυρτώο πέλαγος.

Διαμονή 
Το Κυπαρίσσι διαθέτει καταλύματα σε μεγάλο εύρος τιμών (ξεκινώντας από 30 ευρώ) και για όλα τα γούστα. Επειδή, όμως, ο οικισμός είναι μικρός, καλό είναι να φροντίσετε από τώρα τη διαμονή σας. Με αλφαβητική σειρά, τα κυριότερα καταλύματα είναι:
alkyoni-kyparissi.gr
atalantiapartments.gr
avrahotel-kiparissi.gr
cavokortia.gr
helioti.gr
kyfanta.com
kyparissi.com
mouragio-kiparissi.gr
myrtoo.com
ploesrooms.gr

Πρόσβαση στο Κυπαρίσσι
Συντεταγμένες: 36.972558, 22.990644
Απόσταση: 300 χλμ // Χρόνος οδήγησης: Περίπου 4 ώρες
Ο συντομότερος δρόμος από την Αθήνα για το Κυπαρίσσι είναι μέσω Σπάρτης. Ακολουθήστε τη διαδρομή Αθήνα >> Σπάρτη >> Γεράκι >> Άγιος Δημήτριος >> Χάρακας >> Κυπαρίσσι.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ (10–12 Μαϊου 2019) 

 • Μέρα πρώτη: Παρασκευή, 10 Μαΐου
  17.00–22.00 στη γραμματεία του Φεστιβάλ (στο ξενοδοχείο Cavo Kortia: cavokortia.gr)
  Δηλώσεις συμμετοχής
  Διανομή ενημερωτικού έντυπου υλικού για το Μαραθώνιο Αναρρίχησης και αναρριχητικών οδηγών
  Διανομή των αναμνηστικών t-shirt
  Διευθέτηση καλεσμένων
 • Μέρα δεύτερη: Σάββατο, 11 Μαΐου
  09:00–17:00: Μαραθώνιος Αναρρίχησης ή ελεύθερο σκαρφάλωμα από το πρωί
  19:00: Συγκέντρωση στο Cavo Kortia
  Αποτελέσματα του Μαραθωνίου Αναρρίχησης και βράβευση των νικητών
  Παρουσιάσεις των καλεσμένων Charlotte Durif και Yann Ghesquiers
  Ομιλίες τοπικών φορέων
  Φαγητό: Πλούσιος μπουφές με τοπικά εδέσματα, δωρεάν για όλους
 • Μέρα τρίτη: Κυριακή, 12 Μαΐου
  Ελεύθερο σκαρφάλωμα από το πρωί, ή παρακολουθήστε την Charlotte Durif και τον Yann Ghesquiers να δοκιμάζουν κάποια εξαιρετικά δύσκολα project!

Διοργάνωση
Δήμος Μονεμβασιάς
Δημοτική Ενότητα Ζάρακα
Ίδρυμα Μποδοσάκη
Κληροδότημα G.Kellis

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).