Η περιοχή του Δήμου Μονεμβασιάς φημίζεται για τις μοναδικές πεζοπορικές διαδρομές της ενώ διαθέτει σηματοδοτημένα μονοπάτια που διευκολύνουν την προσπάθεια όσων αγαπούν την πεζοπορία. Μια εκπληκτική διαδρομή που θα σας συναρπάσει και θα δικαιώσει τον κόπο σας, είναι αυτή προς το φάρο του Καβομαλιά. Πρόκειται για την απόληξη της χερσονήσου της Επιδαύρου Λιμηράς, στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου στο Νομό Λακωνίας. Ο καβο-Μαλιάς είχε από την αρχαιότητα έως σήμερα κομβική (και συμβολική) σημασία για το εμπόριο, αφού εδώ άλλαζαν πορεία τα πλοία που κατευθύνονταν από τη Δυτική Μεσόγειο προς Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Δαρδανέλια, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Γεωργία, Αρμενία (και το αντίθετο).

Το φως της… παρηγοριάς 
Ο περίπλους του Καβομαλιά ήταν ανέκαθεν μια «επικίνδυνη αποστολή» για τους ναυτικούς γι΄ αυτό κι ένα από τα πολλά ονόματα του είναι «Ξυλοχάφτης», λόγω των πολλών πλοίων που «κατάπινε» η περιοχή, εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων και ρευμάτων. «Aν παραπλεύσεις τον Μαλέα, ξέχνα τους δικούς σου», έγραφε ο Στράβωνας, αναφερόμενος στο πιο θρυλικό, ίσως, ακρωτήρι της Ελλάδας που υψώνεται τρομακτικό (με γκρεμούς ύψους 600 μέτρων) ανάμεσα σε τρία πελάγη το Αιγαίο, το Κρητικό και το Μυρτώο. Το 1860 χτίστηκε στην περιοχή ένας πέτρινος Φάρος που λειτούργησε από το 1883. Έχει ύψος 15 μέτρων (40 πάνω από την θάλασσα) και φαίνεται από απόσταση 40 μιλίων. Το 2006 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο. Το 2010 το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό και την Υπηρεσία Φάρων αναστήλωσαν το μνημείο που αποτελεί σήμερα ένα κόσμημα που διατηρεί την αίγλη του παρελθόντος.
Για να επισκεφθείτε το Φάρο του Καβομαλιά πρέπει να ακολουθήσετε μια όμορφη πεζοπορική διαδρομή που αρχίζει από τα το πανέμορφο χωριό Βελανίδια, αποτελεί το τελευταίο τμήμα του εθνικού μονοπατιού 33 και καταλήγει στο φάρο. Είναι η κλασικότερη και πιο γνωστή πεζοπορική διαδρομή της περιοχής που αποζημιώνει και με το παραπάνω όσους αποφασίσουν να τη διασχίσουν.

 

 

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).