Πρόκειται για μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους με μοναδική σημασία για τους φίλους του θρησκευτικού τουρισμού και όχι μόνο.
Σε αυτή τη γωνιά της λακωνικής γης ο μοναχισμός και ο ασκητισμός γνώρισαν μεγάλη άνθιση κατά το παρελθόν και άφησαν πίσω τους σημαντικά μνημεία, τα οποία ο επισκέπτης όχι μόνο δεν πρέπει να παραλείψει αλλά πρέπει να επιδιώξει να δει από κοντά.
Μικρό Άγιο Όρος αποκαλούνται τα δεκάδες βυζαντινά και υστεροβυζαντινά εκκλησάκια και ασκητήρια που είναι αναπτυγμένα σε όλη την περιοχή των Βατίκων, αν και επίκεντρο τους είναι τα προσκυνήματα του Καβομαλιά.
Μικρά μοναστήρια δημιουργήθηκαν σε αυτήν την απόμακρη – για τον πολύ κόσμο – ερημιά, άγριες σπηλιές φιλοξένησαν ερημίτες και εκπληκτικά βυζαντινά μοναστήρια που χτίστηκαν εδώ αποτελούν μέχρι σήμερα μοναδικά στοιχεία του πολιτισμού και της παράδοσης της Λακωνίας, ενταγμένα αρμονικά στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής.
Πρόκειται για τα προσκυνήματα:
– Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη (στην τοποθεσία Λεμονιά, αριστερά του δρόμου προς τον Άγιο Παύλο).
– Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος Σαριώτης (λίγο βορειότερα από τον προηγούμενο ναό).
– Άγιος Γεώργιος Βαβύλας (βόρεια από το δρόμο Νεάπολης – Βελανιδιών).
– Άγιος Ιωάννης ο Μεγαχώρας (κρυμμένο στους λόφους, πάνω από την Κάτω Καστανιά)
– Άγιος Παντελεήμονας στα Βελανίδια.
– Άγιος Μύρωνας (στον ομώνυμο οικισμό νότια από τα Βελανίδια).
– Αγία Ειρήνη Καβομαλλούσα (ξωκλήσι του 19ου αιώνα στη νότια άκρη του Μαλέα).
– Μονή Αγίου Γεωργίου Μαλέα, μοναστήρι του 13ου – 14ου αιώνα με μεγάλη ιστορική σημασία που βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού του Μαλέα.
– Οι ασκητικές σπηλιές του Οσίου Θωμά που βρίσκονται στην απόμερη νότια άκρη του ακρωτηρίου.
Η περιοχή
Περπατώντας στην περιοχή αυτή έως τη νότια άκρη του Μαλέα θα ζήσετε μια συγκλονιστική εμπειρία. Ο Κάβο Μαλιάς (ακρωτήριο Μαλέας) είναι μια απότομη περιοχή με γκρεμούς που ξεπερνούν τα 500 μέτρα, έχει χαμηλή φρυγανική βλάστηση και λίγους ελαιώνες.
Η διαδρομή που θα ακολουθήσετε, διάρκειας περίπου μιας ώρας, είναι το μονοπάτι που αρχίζει από το τέλος του χωματόδρομου λίγο μετά το απολιθωμένο δάσος και το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας.
Πρόκειται για μια πορεία στο τέλος της γης και στην αρχή του πελάγους με θέα τα Κύθηρα και την Κρήτη, που θα σας ταξιδέψει στον χρόνο, στην ιστορία, σε μύθους και θρύλους πειρατών, που θα σας κάνει να νιώσετε συναισθήματα και να βιώσετε σκέψεις μοναχισμού, ερημιτισμού.
Είναι ένα τοπίο άγριο και απόκοσμο μα συνάμα γαλήνιο, «καθαρτικό».
Το επιβεβαιώνουν οι πειρατές, οι κουρσάροι, οι κάθε λογής κατακτητές αλλά και οι ασκητές, οι μοναχοί, οι ερημίτες που έζησαν σε αυτά τα βράχια. Μένει να το ανακαλύψετε!
Όσοι το επιθυμούν μπορούν να διανυκτερεύσουν στα κελιά της Αγίας Ειρήνης.
Λένε ότι κοιτώντας τη νύχτα τον ουρανό από την Αγία Ειρήνη, θα δείτε τα περισσότερα αστέρια που έχετε δει ποτέ στη ζωή σας…