Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών που εγκαινιάστηκε στις 16 Ιουνίου 2016 είναι ένα «κόσμημα» αντάξιο της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής.
Πλέον, αποτελεί έναν ακόμα λόγο για τον ταξιδιώτη για να επισκεφθεί το Δήμο Μονεμβασιάς και ειδικότερα την πανέμορφη Νεάπολη, η οποία μετά από μεγάλη προσπάθεια και μεγάλη αναμονή, απέκτησε ένα σύγχρονο και φιλόξενο χώρο για να στεγάσει ένα δείγμα της πλούσιας ιστορίας της που αρχίζει πριν από τουλάχιστον πέντε χιλιάδες χρόνια.
Μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο από Τρίτη έως Κυριακή, 8:00 – 15:00.
Το κτήριο
Το κτήριο του Μουσείου κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1950 με τη συνδρομή ομογενών Βατικιωτών.
Ανεγέρθηκε με σκοπό τη στέγαση Υγειονομικού Σταθμού, ωστόσο αργότερα εγκαταλείφθηκε. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στέγασε τρεις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου και τη Φιλαρμονική.
Το κτήριο εγκαταλείφθηκε και κατόπιν των επανειλημμένων αιτημάτων των κατοίκων της περιοχής για δημιουργία Μουσείου, η (τέως) Κοινότητα Νεάπολης παραχώρησε το κτήριο του παλαιού Υγειονομικού Σταθμού στο Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό τη μεταστέγαση της Αρχαιολογικής Συλλογής και την ίδρυση Μουσείου.
Στη διάρκεια των ετών 2006-2008, στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ, έγιναν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες στο κτήριο, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟ, προκειμένου να καταστεί κατάλληλο για τη στέγαση των αρχαιοτήτων.
Το 2009 πραγματοποιήθηκε η οριστική παραλαβή του κτηρίου από την Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης.
Η έκθεση
Η Έκθεση του Μουσείου Νεάπολης Βοιών περιλαμβάνει γλυπτά, επιγραφές, επιτύμβιες στήλες, αγγεία.
Πυρήνας της υπήρξε η Αρχαιολογική Συλλογή της Νεάπολης αλλά συμπεριλαμβάνονται ευρήματα και από άλλες περιοχές της επαρχίας της Επιδαύρου Λιμηράς, η οποία σχεδόν ταυτίζεται γεωγραφικά με τη χερσόνησο του Μαλέα.
Η ομοιότητα της κάτοψης του εκθεσιακού χώρου με το περίγραμμα της χερσονήσου του Μαλέα και το ταξίδι ενός αρχαίου περιηγητή, αποτέλεσαν τη βάση στον σχεδιασμό της Έκθεσης.
Η περιήγηση ξεκινά από τη βορειοδυτική περιοχή της χερσονήσου και καταλήγει στα βορειοανατολικά παράλια.
Στα δεξιά του ο επισκέπτης συναντά τις παραθαλάσσιες αρχαίες θέσεις και στα αριστερά τις αρχαίες θέσεις της ενδοχώρας.
Αυτή ακριβώς η γεωγραφική τοποθέτηση δηλώνεται και ως χρωματική επισήμανση (μπλε χρώμα για τις παραθαλάσσιες περιοχές, ώχρα για τις θέσεις της ενδοχώρας, κόκκινο στο άστυ).
Ενότητες εκθεμάτων
- Ιερό Απόλλωνος Υπερτελεάτα
- Ασωπός
- Όνου γνάθος και Παυλοπέτρι
- Βοιαί
- Ακροπόλεις
- Προϊστορική κατοίκηση
Η ιστορία της συλλογής
Πυρήνας της Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης Βοιών απετέλεσε η Αρχαιολογική Συλλογή της Νεάπολης.
Ιδρύθηκε το έτος 1968, όταν η Κοινότητα Νεάπολης παραχώρησε δύο αίθουσες στο νεόδμητο κτήριό της «διά τήν στέγασιν τῶν ἀνά τήν πόλιν κατεσπαρμένων ἀρχαιοτήτων καί τῶν ἀπό ἐτῶν εἰς τό Γυμνάσιον φυλασσομένων» και ο Επιμελητής Αρχαιοτήτων Άγγελος Δεληβορριάς συγκέντρωσε τα διάσπαρτα στην περιοχή αρχαία.
Η Συλλογή παρέμεινε στο κτήριο της Κοινότητας (μετέπειτα Δημαρχιακό Μέγαρο) έως το 2003, οπότε μεταστεγάστηκε προσωρινά σε δύο ισόγειες αίθουσες του κτηρίου του Γυμνασίου Νεάπολης.
Το 2010 οι αρχαιότητες μεταφέρθηκαν στο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου και το ίδιο έτος εγκρίθηκε η μουσειολογική-μουσειογραφική μελέτη του Μουσείου από το Συμβούλιο Μουσείων.
Το 2011 εντάχθηκε η Πράξη «Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης Βοιών» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013».
Το έργο υλοποιήθηκε, αρχικά, από την Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης (έως το 2014) και στη συνέχεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Ολοκληρώθηκε το 2015.
info
Ώρες λειτουργίας: Από Τρίτη έως Κυριακή, 8:00 – 15:00
Τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 27310 23315 (Σπάρτη), 27340 22877 (Νεάπολη)
Πρόσβαση
Βρίσκεται στη Νεάπολη Λακωνίας, σε απόσταση περίπου 110 χλμ. από τη Σπάρτη. Το κτήριο του Μουσείου βρίσκεται επί της της επαρχιακής οδού που οδηγεί από τη Νεάπολη στο Λάχι και τον Άγιο Νικόλαο, σε απόσταση περίπου 550μ. από το λιμάνι της Νεάπολης.
Δείτε πως θα φθάσετε: http://www.amnv.gr/access
Δείτε περισσότερα για το μουσείο εδώ: http://www.amnv.gr