“Έργα τέτοιας μορφής ξεπερνούν τα στενά γεωγραφικά όρια και αποκτούν πλέον παγκόσμιο χαρακτήρα” σημειώνει ο δήμαρχος Μονεμβασιάς, Ηρακλής Τριχείλης.
Στα νότια τείχη της Καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς, μια ανάσα από τη θάλασσα και υπό τη σκιά του υψηλού και επιβλητικού βράχου, απλώνεται σε μια έκταση περίπου 1.500 τετραγωνικών μέτρων η πλατεία της Χρυσαφίτισσας, η μεγαλύτερη της Κάτω Πόλης.
Η πλατεία αποτελεί το νέο «στολίδι» της Μεσαιωνικής Πολιτείας, καθώς ύστερα από επίμονη δουλειά, σχεδιασμό και άψογη συνεργασία της δημοτικής αρχής με όλους τους εμπλεκόμενους επιστήμονες και φορείς, ανακαινίστηκε πλήρως και εγκαινιάστηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 2015.
Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό.
Όχι μόνο διότι το έργο επιτυγχάνει να αναδείξει τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα της Καστροπολιτείας σεβόμενο απόλυτα την φυσιογνωμία, την ιστορία και τα αρχιτεκτονικά της χαρακτηριστικά αλλά κυρίως διότι επιπλέον δίνει νέα πνοή, νέα ζωντάνια σε αυτόν τον εξαιρετικά διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό, προσκαλώντας τον επισκέπτη της να ξαποστάσει από τις περιηγήσεις και τις διαδρομές του στα στενά, πλακόστρωτα και φιδίσια σοκάκια της, να κάνει μια στάση στο σήμερα και στις μαγικές εικόνες που ξετυλίγονται αχόρταγα μπροστά του, να ταξιδέψει στο χρόνο και να απολαύσει όλη αυτή τη μυστικιστική ατμόσφαιρα που αναδύεται από κάθε γωνιά της πόλης.
Ένα ταξίδι που αρχίζει από τον 6ο αιώνα μ.Χ, όταν και κατοικήθηκε για πρώτη φορά η Καστροπολιτεία και που έκτοτε προσθέτει στο μακρύ διάβα του, ιστορίες, θρύλους, κάστρα, τείχη, αποκλεισμούς, μάχες, καταστροφές, ευημερία, αψίδες, οικόσημα και πολύχρωμα αρχοντικά, όπως αυτό που γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, Γ. Ρίτσος, εικόνες και σκέψεις που «γεννιούνται» και εναλλάσσονται διαρκώς σε αυτήν την πλατεία.
Στην πλατεία της Χρυσαφίτισσας θα συναντήσει κανείς και τον κατάλευκο ναό της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας, της πολιούχου και της προστάτιδας της πόλης, ο οποίος κτίστηκε την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας και εντυπωσιάζει με την απλότητα και τη λιτότητα του.
Εδώ, σε αυτήν την πλατεία, θα εορταστεί φέτος στις 9 Μαΐου η μνήμη της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας, με το καθιερωμένο πανηγύρι και τις εορταστικές εκδηλώσεις.
Και ακριβώς αυτή είναι η σπουδαιότητα του έργου, ότι δηλαδή διατηρεί ακέραιη την ιστορική μνήμη του τόπου, παραδίδοντας την με σεβασμό στις σημερινές και στις επόμενες γενιές, στους ντόπιους και στους επισκέπτες, οι οποίοι σε αυτόν το δημόσιο χώρο μπορούν να τη «γευτούν», να τη βιώσουν και να τη μοιραστούν, όπως ακριβώς συμβαίνει σε αυτό το σημείο εδώ και 15 αιώνες.
Είναι αυτό που είπε ο δήμαρχος Μονεμβασιάς, Ηρακλής Τριχείλης, ότι έργα τέτοιας μορφής ξεπερνούν τα στενά γεωγραφικά όρια και αποκτούν πλέον παγκόσμιο χαρακτήρα.
Λίγα λόγια για το έργο
Η πλατεία Χρυσαφίτισσας είναι η μεγαλύτερη πλατεία της Κάτω Πόλης της Καστροπολιτείας. Μεταξύ άλλων έγινε λιθόστρωση της πλατείας με υλικά που απαντούν στα δάπεδα των κτηρίων και των ανοιχτών χώρων της Κάτω Πόλης, κατασκευάστηκαν γραμμικά κανάλια, τα οποία καταλήγουν σε οπές στο νότιο τείχος για την απορροή των όμβριων υδάτων στη θάλασσα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες συμπλήρωσης και αρμολόγησης στο υφιστάμενο καλντερίμι στην όψη των ιδιοκτησιών στη βόρεια πλευρά της πλατείας και στο περίδρομο του νότιου τείχους ενώ παρεμβάσεις υπήρξαν και για την αισθητική αναβάθμιση και ανάδειξη της πλατείας με την τοποθέτηση δύο γλυπτικών συνθέσεων, 15 σφαιρών από χάλυβα, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι στάσης και ξεκούρασης των επισκεπτών, και διαφόρων τύπων φωτιστικών σωμάτων για τον φωτισμό της πλατείας.