Η Νεάπολη είναι ένας από τους top προορισμούς για τον επισκέπτη της Μονεμβασιάς. Είναι η νοτιότερη πόλη της ηπειρωτικής Ευρώπης, η «καρδιά» της περιοχής των Βοιών/Βατίκων, το «πέρασμα» προς νέους θαλάσσιους ορίζοντες, προς τη γειτονική Ελαφόνησο και τα Κύθηρα.
Πρόκειται για μια νησιώτικη και θαλασσινή πολιτεία, η οποία γοητεύει με τον απάνεμο και ήρεμο κόλπο της, όπου «σβήνει» η αγριάδα του απόκοσμου ακρωτηρίου Μαλέας.

Είναι ο τόπος από όπου αρχίζουν μια σειρά από εντυπωσιακές διαδρομές στην ιστορία, στην πλούσια κουλτούρα και στο άρωμα της ευρύτερης περιοχής.

Με ρυμοτομικό σχέδιο

Η σημερινή πόλη, η οποία σύμφωνα με την τελευταία απογραφή μετρά λίγους περισσότερους από 3.00ο κατοίκους, σχεδιάστηκε το 1837 και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ελληνικές πόλεις που διαθέτουν ρυμοτομικό σχέδιο.

Ωστόσο, η ιστορία της πόλης χάνεται στα βάθη του χρόνου, καθώς αναφέρεται πως στη θέση της σημερινής πόλης βρισκόταν η αρχαία πόλη Βοίες.
Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, οι Βοίες δημιουργήθηκαν μεταξύ του 1050 και 950 π.Χ. από τον Ηρακλείδη Βοία, ανήκε στο Κοινό των Ελευθερολακώνων και γνώρισε τη μέγιστη ακμή της κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων ως εμπορικό λιμάνι.

Η πρώτη ονομασία της σημερινής πόλης ήταν Πεζούλα και ανήκε στο δήμο Βοιών που είχε ως έδρα το Λάχι.

Όλα αυτά έως το 1840, καθώς μετά τη συνένωση των δήμων Μαλέα και Βοιών, αναδείχθηκε και πάλι πρωτεύουσα με την ονομασία Βοίες, για να μετονομαστεί εκ νέου σε Νεάπολη, κατόπιν της ενσωμάτωσης πληθυσμών από τα γειτονικά χωριά.

Επαρκείς υποδομές, κυκλαδίτικο τοπίο

Η Νεάπολη είναι μια διαρκώς αναπτυσσόμενη πόλη, η οποία διατηρεί ανέπαφη την αίγλη του παρελθόντος αλλά παράλληλα εκσυγχρονίζεται με γοργούςρυθμούς.

Διαθέτει σύγχρονους χώρους φιλοξενίας (ξενοδοχεία και  ενοικιαζόμενα δωμάτια) με μοντέρνες ανέσεις και συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τα Κύθηρα (12 μίλια) και τα Αντικύθηρα.

Στην μακριά παραλία της υπάρχουν ταβέρνες, καφέ, μπαρ για όλα τα γούστα όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις μοναδικές τοπικές γεύσεις και αρώματα, ενώ το παραλιακό της μέτωπο συνίσταται για βόλτες με φόντο μαγευτικά ηλιοβασιλέματα.

Ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί τα γαλαζοπράσινα, πεντακάθαρα και ήσυχα νερά της επί σειρά ετών βραβευμένης με Γαλάζια Σημαία παραλίας ενώ μπορεί να ανηφορίσει προς το κέντρο της πόλης και να αναζητήσει τα στενά και γραφικά σοκάκια που δίνουν στην πόλη την αίσθηση και την αύρα ενός κυκλαδίτικου νησιού, χάρη στα ολόλευκα σπίτια με τα μπλε και πράσινα παράθυρα τους.


Αφετηρία για μοναδικές εκδρομές

Αλλά η Νεάπολη αποτελεί και το καλύτερο σημείο για εκδρομές σε πραγματικά παρθένα τοπία άγριας ομορφιάς που μπορούν να ενθουσιάσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό λάτρη του εναλλακτικού τουρισμού.

Από εδώ μπορεί κανείς να φτάσει στο μοναδικό απολιθωμένο φοινικόδασος του Αγίου Νικολάου με κορμούς ηλικίας 2 με 3 εκατομμυρίων ετών, να αναζητήσει τις παραλίες του Νερατζιώνα, της Λυγιάς ή του Αγίου Παύλου, να ακολουθήσει μια από τις πολλές πεζοπορικές διαδρομές που διασχίζουν το ακρωτήριο του Μαλέα και αποκαλύπτουν από βυζαντινούς εκκλησιαστικούς θησαυρούς μέχρι σπήλαια και ασκητήρια, να χαθεί στην εντυπωσιακή ομορφιά του σπηλαίου της Καστανιάς και να περιπλανηθεί στα ανέγγιχτα από το χρόνο χωριά που απλώνονται στην ευρύτερη περιοχή.

Πλήθος δραστηριοτήτων προσφέρονται στον επισκέπτη, από αναρρίχηση στο πεδίο του Καβομαλιά – Ζόμπολου μέχρι windsurfing, kite surfing και καταδύσεις ενώ κανείς δεν θα πρέπει να παραλείψει τα μαγικά κάστρα της περιοχής, όπως είναι το Κάστρο της Αγίας Παρασκευής κοντά στο Μεσοχώρι ή τη βυθισμένη Πολιτεία στο Παυλοπέτρι.

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).