Η Καστροπολιτεία αλλά και ευρύτερα ο δήμος Μονεμβασιάς, είναι ένας εξαιρετικός τουριστικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου. Το Πάσχα αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές των επισκεπτών, στους οποίους ειδικά φέτος επιφυλάσσεται μια ξεχωριστή έκπληξη. Για πρώτη φορά η κατανυκτική περιφορά του επιταφίου με τους ψαλμούς και τα αναμμένα κεριά θα φθάσει  έως την πύλη της Άνω Πόλης…

Η απαράμιλλη φυσική ομορφιά σε όλη την έκταση του Δήμου, ειδικά, το Πάσχα που η αναγεννημένη φύση βρίσκεται στην πιο δημιουργική της στιγμή, θα σας εντυπωσιάσει. Επιπλέον, η μακρά θρησκευτική παράδοση με τις πολλές εκκλησίες, τα μοναστήρια και τα  ξωκλήσια  (εντός και εκτός του κάστρου) συμβαδίζει με το κλίμα των ημερών του Πάσχα και αποτελεί αφορμή για σύντομες και πολύ ενδιαφέρουσες εκδρομές σε όλες τις περιοχές του Δήμου.

Θρησκευτική κατάνυξη

Το «πέτρινο καράβι», η πατρίδα του  ποιητή της Ρωμιοσύνης,  του Γιάννη Ρίτσου, περιμένει να σας… ταξιδέψει και το Πάσχα σε μια μαγευτική εμπειρία που όμοια της δεν έχετε ξαναζήσει. Επίκεντρο του πασχαλινού εορτασμού όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι ο ναός του Χριστού Ελκόμενου στην κεντρική πλατεία του κάστρου. Είναι μια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, το εσωτερικό της οποίας κοσμούν μεταβυζαντινές εικόνες του 17ου – 18ου αιώνας. Τα μαρμάρινα γλυπτά που είναι διάσπαρτα  γύρω από το μνημείο ή εντοιχισμένα σε αυτό χρονολογούνται στους παλαιοχριστιανικούς και βυζαντινούς χρόνους. Στην εκκλησία επεστράφη το 2012 η περίφημη εικόνα της «Σταύρωσης» που είχε κλαπεί από εδώ τον Ιανουάριο του 1979, βρέθηκε το 1980 και έκτοτε φιλοξενούνταν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Η συγκεκριμένη εικόνα θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες της λεγόμενης Παλαιολόγειας Αναγέννησης και αποτελεί ανεκτίμητης αξίας εκκλησιαστικό κειμήλιο. Σήμερα μπορείτε να τη δείτε μέσα στην εκκλησία όπου φυλάσσεται με ειδικές συνθήκες ασφάλειας.

Η Μεγάλη Παρασκευή  

Τη Μεγάλη Παρασκευή μοναδικό θέαμα αποτελεί η περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα δρομάκια της μεσαιωνικής πολιτείας. Οι πιστοί ακολουθούν με αναμμένα λευκά κεριά τον Επιτάφιο, ενώ ψαλμωδίες του επιτάφιου θρήνου αντηχούν στον βράχο της Μονεµβασιάς δημιουργώντας μια μυστηριακή ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης. Οι ανθισμένες βουκαµβίλιες και το φεγγάρι που παίζει µε την θάλασσα, συνθέτουν ένα πρωτόγνωρο και επιβλητικό σκηνικό. Ο πένθιµος χτύπος από τις καµπάνες των εκκλησιών που ηχούν συμπληρώνει το γλυκά μελαγχολικό συναίσθηµα που αναδύεται από κάθε γωνιά της Καστροπολιτείας.

O Επιτάφιος και στην Άνω πόλη

Φέτος για πρώτη φορά η περιφορά του επιταφίου της Μεγάλης Παρασκευής θα φτάσει στην Άνω Πόλη και στο ναό της Αγίας Σοφίας, σε μια προσπάθεια «νοερής επανασύνδεσης» του φημισμένου κάστρου με τον μεγαλόπρεπο οικισμό που υπήρχε εκεί στα χρόνια της ακμής της Μονεμβασιάς και ήταν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και της ιστορικής διαδρομής της. Τα τελευταία χρόνια στην Άνω πόλη πραγματοποιήθηκαν εργασίες αναστήλωσης και ανασκαφών με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει και πάλι η κλειστή πύλη για το κοινό, το οποίο μπορεί να θαυμάσει το νέο της πρόσωπο, τον εντυπωσιακό ναό της Αγίας Σοφίας  του 12ου αιώνα, (μικρογραφία του ομώνυμου ναού της Κωνσταντινούπολης) και την απαράμιλλη θέα που προσφέρει το ψηλότερο σημείο του βράχου στη γύρω περιοχή.

Το μεγάλο Σάββατο και η Ανάσταση  

Την επομένη, το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί συγκεντρώνονται και πάλι  μπροστά στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. Το Άγιο Φως δίνεται από χέρι σε χέρι και το «Χριστός Ανέστη» ακούγεται σε μια σιωπηλή, ευλαβική και κατανυκτική ατμόσφαιρα  με τους πιστούς να ανταλλάσουν το «φιλί της αγάπης». Μετά το τέλος της λειτουργίας οι όμορφες ταβέρνες της καστροπολιτείας σερβίρουν το γιορτινό τραπέζι με την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα, αλλά και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ.

Το Κάψιμο του Ιούδα

Οι εορτασμοί κορυφώνονται την ημέρα της Λαμπρής. Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται το  παραδοσιακό κάψιµο του Ιούδα, που και φέτος θα τελεστεί στην ανακαινισμένη και εντυπωσιακή πλατεία της Χρυσαφίτισσας. Το συγκεκριμένο έθιμο αφορά το κάψιμο ενός ανθρώπινου οµοιώµατος από ξύλα και άχυρα, μέσα στο οποίο υπάρχουν εκρηκτικά! Μόλις η φωτιά ανάψει, αρχίζει το πανόραμα των βεγγαλικών! Από το µεσηµέρι και µετά, όλοι «αφοσιώνονται» στο λουκούλλειο γεύµα και απολαμβάνουν  τοπικές νοστιμιές  όλων των ειδών που γεµίζουν το πασχαλιάτικο τραπέζι!

Βόλτες

Αξιοποιείστε τα πρωινά σας για σύντομες και όμορφες εκδρομές εκτός κάστρου, για να γνωρίσετε τις πολλές ομορφιές του Δήμου Μονεμβασιάς, όπως:

  • Τη Νεάπολη, τη νύμφη του Λακωνικού κόλπου
  • Το γραφικό Κυπαρίσσι με τη νησιώτικη ατμόσφαιρα
  • Το πανέμορφο λιμανάκι του Γέρακα όπου μπορείτε να γευτείτε για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά.
  • Τον παραθαλάσσιο οικισμού του Αρχάγγελου και της Ελαίας όπου μπορείτε και να μείνετε και να γιορτάσετε το Πάσχα με παραδοσιακό τρόπο
Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).