Χάρη στην τεράστια ακτογραμμή του αλλά και στην πλούσια με έντονες αντιθέσεις φυσική ομορφιά του, ο Δήμος Μονεμβασιάς είναι από τις ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα που διαθέτει τόσο μεγάλο αριθμό ελκυστικών και συνάμα διαφορετικών παραλιών.

paralies 5

Μεγάλες αμμώδεις ή με βότσαλο παραλίες, οργανωμένες και βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία ή ερημικές και απομονωμένες, εύκολα προσβάσιμες ή καλά κρυμμένες, η περιοχή της Μονεμβασιάς έχει τη δική της πρόταση για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η οποία κυρίως συνίσταται σε γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά ανεξάρτητα αν το φόντο κυριαρχεί η πέτρα και ο βράχος ή καταπράσινες πλαγιές και βουνά.

Δεν είναι μόνο οι επτά παραλίες (Νεάπολη, Αρχάγγελος, Παχιά Άμμος στην Πλύτρα, Μονεμβασιά, Πορί, Τηγάνια και Μεγάλη Άμμος στο Κυπαρίσσι) που βραβεύτηκαν και φέτος με Γαλάζια Σημαία, ενδεικτικό πέραν της ποιότητας του νερού για την οργάνωση και την ασφάλεια τους.

Πώς μπορεί για παράδειγμα να αγνοήσει κανείς την παραλία της Αγίας Κυριακής (περίπου σε ένα χιλιόμετρο απόσταση από τη Μεγάλη Άμμο) και να μην βουτήξει στα γαλαζοπράσινα νερά της έχοντας πανοραμική θέα προς το Κυπαρίσσι και τον επιβλητικό ορεινό όγκο του Πάρνωνα;

Πώς να μην αναζητήσει κανείς την παραλία της Βλυχάδας (σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από τη Ρειχιά), ενδεχομένως την πιο όμορφη του Ζάρακα, εκεί όπου τα κρυστάλλινα νερά παντρεύονται με το καταπράσινο βουνό και το κόκκινο χρώμα των γύρω βράχων ή την διπλή παραλία της Παναγίας με βότσαλο και άμμο, κοντά στο Σπήλαιο της Καστανιάς, στην περιοχή των Βατίκων;

Και αν κανείς σχηματίσει την εντύπωση ότι στην ανατολική ακτή του Δήμου βρήκε εικόνες από μικρές παραθαλάσσιες οάσεις, η διαδρομή στη δυτική ακτή και στην περιοχή των Βατίκων, κρύβει ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις.

Η βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία παραλία Τηγάνια (η μεγαλύτερη σε έκταση παραλία, κυρίως αμμώδης με λίγο βότσαλο, περίπου 2 χιλιόμετρα από τον οικισμό της Ελιάς), ο πανέμορφος Μποζάς με την πλούσια αμμουδιά του, η κοσμοπολίτικη Παχιά Άμμος στην Πλύτρα, η μοναδική για τα πολύχρωμα βότσαλα της και για τα βαθιά κρυστάλλινα νερά της Χαραχιά αλλά και η γαλήνια παραλία του Αρχάγγελου είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις προς την πλευρά του Λακωνικού κόλπου που μπορούν να ανταποκριθούν σε όλα τα γούστα, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του επισκέπτη.

Και αν αυτές τις παραλίες είναι δύσκολο να μην τις συναντήσει στο διάβα του ο ταξιδιώτης, υπάρχουν και ορισμένες άλλες στην ευρύτερη περιοχή του Καβομαλιά και των Βατίκων που απαιτούν λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια.

Μια από αυτές είναι η εκπληκτική παραλία της Λυγιάς, κοντά στο απολιθωμένο δάσος της Αγίας Μαρίνας ή η απόκρυφη παραλία του Αγίου Παύλου που βρίσκεται κοντά στα Βελανίδια και εντυπωσιάζει το βλέμμα και τη σκέψη με το φυσικό της τοπίο.

paralies 3

Μοναδικής ομορφιάς είναι επίσης οι παραλίες Νερατζιώνας και Αμμίτσα από την πλευρά των Βατίκων, ενώ κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το Πορί, από το οποίο βλέπεις τον βράχο της Καστροπολιτείας.

Το Πορί άλλωστε θεωρείται μια από τις καλύτερες για surfers, ιδιαίτερα όταν επικρατούν βορειοανατολικοί και ανατολικοί άνεμοι ενώ όσοι επιζητούν δράση και θαλάσσια σπορ, θα πρέπει να κάνουν μια στάση στη μαγευτική παραλία του Μάγγανου με την χρυσή άμμο, η οποία θεωρείται κορυφαία τόσο για windsurfing όσο και για kitesurfing.

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).