Η θαλάσσια περιοχή γύρω από το Δήμο Μονεμβασιάς είναι ένας καταδυτικός παράδεισος για ερασιτέχνες δύτες, είτε βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα, είτε έχουν μεγάλη εμπειρία στο σπορ. Στο θαλάσσιο αυτό χώρο βρίσκονται δύο βυθισμένες πολιτείες με εξαιρετικό ιστορικό και καταδυτικό ενδιαφέρον ( Πλύτρα και Παυλοπέτρι). Εδώ υπάρχουν επίσης -τόσο από την πλευρά του Αιγαίου όσο και από την πλευρά του Λακωνικού κόλπου- ναυάγια από την αρχαιότητα έως και τα πιο πρόσφατα χρόνια, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν σημεία κατάδυσης που προσφέρουν μοναδικές εικόνες τόσο σε προχωρημένους στους ερασιτέχνες δύτες. Δείτε παρακάτω μια συνοπτική καταγραφή των σημείων κατάδυσης με πληροφορίες που μας έδωσε ο owsi-317962, Christos Poulakis.

Επιλέξαμε πέντε σημεία κατάδυσης στο Αιγαίο και πέντε στο Λακωνικό κόλπο, τα οποία δεν έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας και απευθύνονται σε δύτες πρώτου επιπέδου (βάθη έως 20 μέτρα).

Καταδύσεις

katadyseis 2

Λακωνικός κόλπος

  • Νεάπολη: Κατάδυση στο ναυάγιο του πλοίου «Kaptan Ismail Hakki» που βυθίστηκε στις 30 Ιανουαρίου 1978, στον κόλπο της Αγίας Μαρίνας. Τα λόγια είναι περιττά, απλά θαυμασμός!!! Είναι εύκολα επισκέψιμο και κολυμπώντας από τη στεριά. Το 30 μέτρων ναυάγιο, βρίσκεται σε ελάχιστο βάθος 3m, μέγιστο 12m.,είναι σε άριστη κατάσταση και είναι ιδανικό για αρχάριους δύτες. Προσέξτε μόνο την ημέρα και την ώρα που θα επιλέξετε να το επισκεφτείτε, μια και βρίσκεται πολύ κοντά στον Κάβο Μαλέα και ο καιρός είναι ευμετάβλητος.
  • Παραλία Μποζάς (Ασωπός): Υπέροχη παραλία, ιδανική για κολύμβηση, με πλούσια αμμουδιά. Στην περιοχή αυτή πιθανολογείται από τους αρχαιολόγους ότι υπήρχε η αρχαία πόλη του Ασωπού.
  • Παραλία Αρχάγγελου (στη άκρη): Η ξεχωριστή ακτή είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Ο βυθός της είναι αμμώδης, πλούσιος σε θαλάσσια ζωή και η πρόσβαση του είναι πολύ εύκολη.
  • Ναυάγιο στην Πλύτρα: Είναι ένα υπέροχο σημείο κατάδυσης! Η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκα και απέχει 5-7 λεπτά από την Πλύτρα. Ο βυθός είναι εντυπωσιακός, ενώ ο δύτης περιηγείται σε ένα ναυάγιο με ενδιαφέρουσα ιστορία. Τη νύχτα της 26ης προς 27ης Απριλίου 1941 το πλοίο με κυβερνήτη τον Ρήγα Ματθαίο, άραξε στον όρμο Ξυλί. Μετέφερε 120 ευέλπιδες, οι οποίοι είχαν αποπλεύσει από το Γύθειο με προορισμό την Κρήτη, μέσω Κυθήρων. Τα ξημερώματα κι ενώ όλοι οι επιβαίνοντες βρίσκονταν στην ακτή, γερμανικά αεροπλάνα με συνεχείς εφορμήσεις βύθισαν το πλοίο.
  • Παραλία Ελιάς: Η πρόσβαση είναι εύκολη και ο όμορφος, αμμώδης βυθός της θα σας αποζημιώσει.

Αιγαίο Πέλαγος

  • Κυπαρίσσι, Μεγάλη Άμμος (κάτω από το γήπεδο): Εύκολη πρόσβαση και πανέμορφος βυθός που μοιάζει με τροπικά μέρη. Ο δύτης θα συναντήσει εδώ μεγάλη ποικιλία από μεσογειακά πετρόψαρα, σπανιότερα φώκιες κι αν είναι τυχερός χελώνες καρέτα-καρέτα.
  • Κυπαρίσσι, 1o Σκαλί (Μεγάλη Άμμος): Η πρόσβαση στο σημείο κατάδυσης γίνεται με βάρκα ( 1-2 λεπτά μακριά από τη Μεγάλη Άμμο). Ο βυθός θυμίζει κοραλλιογενείς υφάλους, με πολλές εκπλήξεις όπως θαλάσσιες χελώνες και μεσογειακές φώκιες. Άνοιξη και φθινόπωρο συναντάς και κοπάδια σπάρων.
  • Μονεμβασιά (στην πλάκα προς το Κάστρο): Εύκολη πρόσβαση στο σημείο έχει πλούσια μορφολογία βυθού και θαλάσσια ζωή.
  • Παραλία Κρεμμυδιού (κοντά στην Καστροπολιτεία): Ερημική μικρή παραλία με παρθένο σχετικά βυθό. Είναι ο ορισμός του υποθαλάσσιου μεσογειακού τοπίου.
  • Παραλία Μπαλογκέρι (στην άκρη της), κοντά στο χωριό Ρειχιά. Τα νερά του είναι καταπράσινα και κρύα και το σκηνικό ανόθευτο, χωρίς ίχνος τουριστικής «αξιοποίησης». Η πρόσβαση στο σημείο κατάδυσης δεν είναι και η πλέον εύκολη αλλά σε αποζημιώνει η πολύ πλούσια υποθαλάσσια ζωή.

katadyseis 1

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).