Ο οίνος Malvasia είναι συνώνυμος με την ιστορία της Μονεμβασιάς. Αν και αποτέλεσε το  πιο φημισμένο κρασί του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, τα ίχνη του χάθηκαν τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Και ξαναβρέθηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο στην επέτειο της απελευθέρωσης της Μονεμβασιάς, στις 23 Ιουλίου του 2010, όταν και το κρασί Malvasia αναγνωρίστηκε ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.
Ο άνθρωπος που συνέδραμε τα μέγιστα στην αναβίωση του οίνου της Μονεμβασιάς, ο Γιώργος Τσιμπίδης μας περιγράφει την ενδιαφέρουσα ιστορία του Malvasia στο πέρασμα του χρόνου.

Ο οίνος Malvasia είναι απόλυτα ταυτισμένος με τη Μονεμβασιά.  Για πέντε αιώνες, από τον 13ο  αιώνα στη βυζαντινή Μονεμβασιά έως τα μέσα του 17ου αιώνα ο οίνος Malvasia  κυριάρχησε στις ξένες αγορές της Ανατολής και της Δύσης. Τα ίχνη του όμως χάθηκαν με την κατάληψη της Μονεμβασιάς από τους Τούρκους. Είστε ο άνθρωπος που τα ξαναβρήκε. Πώς τα καταφέρατε;

Τα κατάφερα χάρη στην ιδιαίτερη αγάπη και ευαισθησία για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, γιατί η  ιστορία της  περιοχής μου είναι η ιστορία του μυθικού κρασιού Μalvasia, μια ιστορία μοναδική. Η Μονεμβασιά, όπως είπατε, με  την  ενδοχώρα  της – δηλαδή η περιοχή αναφοράς παραγωγής του Μονεμβασία/Malvasia –  αποτέλεσε το γενέθλιο τόπο του και κανένα άλλο κρασί δεν απέκτησε τόση φήμη κατά το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση ούτε κανένα όνομα κρασιού από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία!
Δραστηριοποιούμαι στον χώρο του κρασιού στη Μονεμβασιά από το 1997, δηλαδή 17 χρόνια. Ίδρυσα λοιπόν την Οινοποιητική Μονεμβασίας στις 20 Σεπτεμβρίου 1997 και η δημιουργία της εντάχθηκε στο πλαίσιο ενός  ευρύτερου επιχειρηματικού σχεδίου που περιλάμβανε δράσεις και ενέργειες σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων: έρευνα – αμπελοκαλλιέργεια – σταφύλι –οινοποίηση – κρασί – εμφιάλωση – διάθεση – προβολή – εμπορία.
Ο στόχος και το όνειρό μου ήταν η αναβίωση του οίνου Malvasia και η επανασύνδεση της περιοχής με την ιστορία της και το «πάλαι ποτέ» ένδοξο παρελθόν της. Παράλληλα ήθελα να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μου και των εκλεκτών του προϊόντων.

Ποιες δυσκολίες κληθήκατε να αντιμετωπίσετε; Ποιοι στάθηκαν στο πλάι σας;

Με σεβασμό στην ιστορία της περιοχής, με επιμονή και συνέπεια η Οινοποιητική Μονεμβασίας συνόδευσε μαχητικά και ακούραστα μια περιπετειώδη μαραθώνια διαδρομή 13 ετών μελέτης των χαρακτηριστικών των τοπικών ποικιλιών, δημιουργία πειραματικών αμπελώνων, διεξαγωγή 4 διεθνών επιστημονικών συμποσίων με θέμα τον Μονεμβάσιο-Malvasia οίνο και πειραματικών οινοποιήσεων με το Ινστιτούτο Οίνου.
Στις  24/02/2009  κατατέθηκε  από την  Οινοποιητική  Μονεμβασίας υποβολή της αίτησης αναγνώρισης ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia προς το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με ημερομηνία και  τελικά με ημερομηνία 23 Ιουλίου 2010  (ημέρα που εορτάζεται η επέτειος της  απελευθέρωσης της  Μονεμβασιάς!) εκδόθηκε το φύλλο 1125 της εφημερίδας της κυβέρνησης όπου αναγνωρίζονται οίνοι Μονεμβασία-Malvasia ως Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως (ΠΟΠ) για οίνο λευκό γλυκό από λιαστά σταφύλια και οίνο λικέρ από λιαστά σταφύλια.
Στη γιγάντια αυτή προσπάθεια συνεισέφερε «τα  μέγιστα» η σπουδαία κυρία του ελληνικού κρασιού η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η οποία και αποτέλεσε το φυσικό ηγέτη της εκστρατείας για την  αναβίωση  του MALVASIA . Εμείς υπήρξαμε απλοί στρατιώτες…
Επιπλέον σημαντικοί άνθρωποι  συστρατεύτηκαν,  συμπορεύτηκαν και συνέβαλαν στην αναβίωση αυτού του ονείρου: Ενδεικτικά έχω να αναφέρω τον σημερινό δήμαρχο Μονεμβασιάς  Ηρακλή Τριχείλη, τον Κώστα Σκιαδά  και τον Αντώνη Σγαρδέλη, τον Μονεμβασιώτικο Όμιλλο, την επιστημονική  ομάδα του «Οίνον Ιστορώ» τον Ιωάννη Πίκουλα, τον Μανώλη Αναγνωστάκη ,την Χάρις και τον Αλέξανδρο Καλλιγά ,τον Παναγιώτη Αλεξάκη, τον Νώντα Τσούτσουρα, την  Ε Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, την Γιώτα και Νεκτάριο Σκάγκο,  τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρίζες….

Υπάρχει πραγματικά σύνδεση του σημερινού οίνου Malvasia με το ένδοξο παρελθόν του; Πως επιτεύχθηκε αυτό;

Φυσικά και υπάρχει σύνδεση, η οποία ιστορικά και επιστημονικά είναι τεκμηριωμένη μέσα από τα πρακτικά των επιστημονικών συμποσίων με θέμα τον Μονεμβασία-Malvasia οίνο. Όσον αφορά την ποικιλιακή σύνθεση   αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των πειραματικών οινοποιήσεων του Ινστιτούτου Οίνου (από 2005 έως 2008), με πρώτη ύλη σταφύλια από την περιοχή των τοπικών ποικιλιών Μονεμβασιά, Ασπρούδες, Κυδωνίτσα με προσθήκη του Ασύρτικου μας έδωσαν εξαιρετικά  αποτελέσματα.
Έτσι μέσα από τη συγκεκριμένη έρευνα – οινοποίηση, οδηγηθήκαμε σε ένα πρότυπο λιαστού γλυκού οίνου Μονεμβασία-Malvasia με βάση μια συγκεκριμένη ποικιλιακή σύνθεση και τρόπο οινοποίησης,  χρόνο ωρίμασης-παλαίωσης  με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και οργανοληπτικά δεδομένα που να αρμόζουν σε ένα άριστο γλυκό κρασί κατάλληλο για μακροχρόνια παλαίωση. Όσο δύσκολη, επίπονη και μακροχρόνια ήταν η προσπάθεια αναβίωσης του κρασιού αυτού, εξίσου μεγάλο ήταν και το στοίχημα να ανταποκριθούμε στην ιστορική παρακαταθήκη. Το χαμένο στο χρόνο περίφημο μεσαιωνικό κρασί ξαναγεννήθηκε πανηγυρικά στο γενέθλιο τόπο του τη Μονεμβασιά, εστεμμένο πλέον με 11 χρυσά μετάλλια στους μεγαλύτερους και εγκυρότερους διαγωνισμούς του κόσμου, μεταξύ των οποίων το Regional Trophy Golden Medal του Decanter Wine Awards 2014 στο Λονδίνο, ένα διπλό χρυσό στη Νέα Υόρκη στον FLIWC και το Grand trophy medal ως το καλύτερο Βαλκανικό κρασί για το 2014 στο BIWC, ένα χρυσό μετάλλιο στο Berliner Wein Trophy 2014 στο Βερολίνο και ένα χρυσό μετάλλιο στο Les Citadelles du Vin 2015 στο Bordeaux France !
Νομίζουμε  βάσιμα λοιπόν ότι μετά από τα σπουδαία και θεαματικά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο ότι ανταποκριθήκαμε επιτυχώς στις ιστορικές προσδοκίες του τόπου μας και ότι του δώσαμε πίσω το κρασί που τον έκανε πολύτιμο.
Το 2010 ο οίνος Malvasia αναγνωρίστηκε ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Το 2013 ο οίνος Malvasia εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά ύστερα από 2 έτη παλαίωση.

Πώς στέκεται σήμερα στην αγορά;

Έχει την επιτυχία που όλοι ονειρευόμασταν, η Μονεμβασιά ξανάγινε περιζήτητη εκτός των άλλων και για το κρασί της, και πολλά εθνικά και Διεθνή έντυπα και μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν πολυσέλιδα αφιερώματα και προβάλλουν τη θριαμβευτική του επάνοδο στο γενέθλιο τόπο του τη Μονεμβασιά.

Τι καθιστά τον οίνο Malvasia ξεχωριστό και ιδιαίτερο;

Τον καθιστά ξεχωριστό και ιδιαίτερο η σπουδαία και η μοναδική του ιστορία και η εξαιρετική του ποιότητα.

Από την πολυετή ενασχόληση σας με τον οίνο Malvasia ποια στιγμή σας έχει χαραχθεί» στο μυαλό και γιατί;

Η στιγμή που έφτασε στα χέρια μου το φύλλο το φύλλο 1125 της εφημερίδας της κυβέρνησης όπου αναγνωρίζονται οι οίνοι Μονεμβασία-Malvasia ως Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως (ΠΟΠ), με ημερομηνία 23 Ιουλίου ημέρα  που εορτάζεται η επέτειος της απελευθέρωσης της Μονεμβασιάς, η σπουδαιότερη γιορτή του τόπου μας! Τυχαία;

Ποιο είναι το επόμενο «στοίχημα» σας για τον οίνο Malvasia;

Το να γίνει «πιλότος», να αποτελέσει μία ευκαιρία προοπτικής και ανάπτυξης για τον τόπο μας.

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).