Θα το συναντήσετε στην περιοχή του Γέρακα και αποτελεί το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα.
Ο Γέρακας, σε απόσταση μόλις 22 χιλιομέτρων από τη Μονεμβάσια, είναι ένα μεσαιωνικό και παραθαλάσσιο χωριό, το οποίο προσφέρει μοναδικές εικόνες χάρη στο συνεχές «παιχνίδισμα» και «πάντρεμα» των βράχων, της θάλασσας και του ήλιου.
Κρυμμένο από την φευγαλέα ματιά του ταξιδιώτη, η ιστορία του μικρού αυτού χωριού χάνεται στο βάθος του χρόνου, αν και η διαδρομή του είναι συνυφασμένη με την Φύση του.
Υπήρξε ναυτικός σταθμός των Βυζαντινών, κρησφύγετο πειρατών, αγκυροβόλιο των σπετσιώτικων και υδραίικων πλοίων κατά την πολιορκία και τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Μονεμβασιάς από τους Έλληνες το 1821, ενώ οι Ενετοί έκλειναν την είσοδο του λιμανιού με μια τεράστια αλυσίδα (εξ’ου και η ονομασία Porto Cadena) για να αποφύγουν κάθε ανεπιθύμητο «επισκέπτη».
Αυτήν την ηρεμία μπορούν να απολαύσουν και σήμερα οι επισκέπτες στους τρεις οικισμούς του Γέρακα (το Λιμάνι, το Γέρακα και τον Άγιο Ιωάννη).
Το Λιμάνι, κάθε άλλο παρά σε λακωνικό τοπίο παραπέμπει, εξαιτίας των αιγαιοπελαγίτικων χρωμάτων των παραδοσιακών του κτηρίων.
Η στάση στις ψαροταβέρνες θεωρείται επιβεβλημένη, πριν αρχίσετε την περιήγηση σας στον οικισμό του Γέρακα και στον Άη Γιάννη, τοπία «παρθένα», τα οποία αφηγούνται με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία του τόπου.
Πριν το μάτι σας «πιάσει» το αιγαιοπελαγίτικο Λιμάνι, θα αιχμαλωτιστεί από τα καστανοκόκκινα αλμυρά έλη του υγροβιότοπου του Γέρακα.
Ο υγροβιότοπος του Γέρακα (δίκτυο Natura 2000) λόγω του μικρού της βάθους και της αφθονίας τροφής, αποτελεί σταθμό μετανάστευσης και τόπο διαχείμασης για μεταναστευτικά πουλιά, όπως λευκοτσικνιά, αργυροτσικνιά, κα ενώ έχουν παρατηρηθεί και κύκνοι, πρασινοκέφαλες πάπιες, κοκ.
*Δεν νοείται επίσκεψη τόσο στο Γέρακα, όσο και στην ευρύτερη μέχρι το Κυπαρίσσι, εάν δεν αναζητήσετε και δεν γευθείτε το τουλουμοτύρι.
* Η στάση για φαγητό και ποτό στα ταβερνάκια του Γέρακα είναι εμπειρία και επικοινωνία ζωής.
![]() |
![]() |
![]() |