Η ευρύτερη περιοχή της Μονεμβασιάς είναι από τους πλέον ενδεδειγμένους προορισμούς για όσους επιθυμούν να ζήσουν την κατάνυξη των ημερών του Δεκαπενταύγουστου.
Πέρα από την Καστροπολιτεία όπου κάποτε υπήρχαν τουλάχιστον 33 εκκλησίες και σήμερα σώζονται 26, πλήθος ναών, μικρών και μεγάλων, βυζαντινών και υστεροβυζαντινών, διάσπαρτων μέσα σε κατάφυτες πλαγιές ή κρεμασμένων στην άκρη του γκρεμού – όπως είναι τα περισσότερα, γραφικά και ιστορικά ξωκλήσια και ασκητήρια του Καβομαλιά – συνιστούν έναν τόπο που αφενός μαρτυρά τις στενές σχέσεις του ντόπιου πληθυσμού με την χριστιανική παράδοση και αφετέρου αποτελεί έναν μοναδικό πόλο έλξης για όλους εκείνους που αναζητούν προορισμούς με θρησκευτικό χαρακτήρα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι πολυάριθμες εκκλησίες που έχουν κτιστεί σε όλα τα Βάτικα, συμπεριλαμβανομένων και των πανέμορφων ναών στο ακρωτήριο του Κάβου Μαλέα, έχουν λάβει την ονομασία «Μικρό Άγιο Όρος».
Πράγματι, ο επισκέπτης έχει πληθώρα επιλογών, εκ των οποίων πολλές αφορούν ναούς ιδιαίτερης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας.
Μια από αυτές είναι η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, την οποία θα βρείτε στην Παντάνασσα, περίπου στα μέσα της διαδρομής από τους Μολάους προς τη Νεάπολη. Πρόκειται έναν πανέμορφο, πεντάτρουλο ναό, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Παναγία, στον Άγιο Αθανάσιο και στον Άγιο Σπυρίδωνα. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, η εκκλησία κτίστηκε από την Ειρήνη Παλαιολόγου, κόρη του βασιλιά Ανδρόνικου Παλαιολόγου τον 14ο αιώνα και παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τους ναούς της Παντάνασσας σε Μυστρά και Άρτα.
Πολύ ενδιαφέροντες προορισμοί είναι και οι Δίδυμοι Ναοί στα Τέρια (δύο μικροί ναοί που βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους και είναι αφιερωμένοι ο ένας στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ο άλλος στην Αγία Άννα) με τις αξιόλογες βυζαντινές τους τοιχογραφίες καθώς και ο πανέμορφος και επιβλητικός ναός του Αγίου Νικολάου στο ομώνυμο χωριό, το οποίο θα βρείτε μεταξύ του Αγίου Δημητρίου και των Ταλάντων, στο δρόμο από τη Μονεμβασιά προς τη Νεάπολη.
Εξαιρετικής ομορφιάς είναι και το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου στη Συκιά Μολάων (σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τους Μολάους), ναός που αποτελεί και έναν από τους σημαντικότερους του Δήμου Μονεμβασιάς. Στο ναό βρίσκεται μέρος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου που μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή του Αγίου στην Αίγινα. Το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου εορτάζει την 9η Νοεμβρίου, αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες γιορτές του Δήμου Μονεμβασιάς.
![]() |
![]() |
Αλλά οι εντυπωσιακοί ναοί και ξωκλήσια δεν έχουν τέλος στο Δήμο Μονεμβασιάς.
Το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο μια επίσκεψη στο γυναικείο μοναστήρι της Μονής Ευαγγελίστριας, το οποίο βρίσκεται μεταξύ Γέρακα και Ρειχιάς, προσφέροντας μια απίστευτη θέση προς το Μυρτώο Πέλαγος. Το μοναστήρι κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ η Μονή αποτελείται από κτήριο όπου συνυπάρχουν δύο ναοί (Άγιος Γεώργιος και Ευαγγελισμός της Θεοτόκου), χαρακτηριστικό το οποίο δεν γίνεται αντιληπτό από τη φευγαλέα ματιά του επισκέπτη.
Εκεί όμως που ο επισκέπτης θα νιώσει και θα βιώσει σκέψεις μοναχισμού και ερημιτισμού είναι οι εκκλησίες του Καβομαλιά, η «καρδιά» του «Μικρού Άγιου Όρους». Πρόκειται για τα ξωκλήσια της Αγίας Ειρήνης (19ου αιώνα) και του Αγίου Γεωργίου εν Μαλέω (13ου – 14ου αιώνα), μοναδικά εκκλησιαστικά μνημεία και αδιάψευστοι «μάρτυρες» του μοναχισμού που άνθισε στην περιοχή αλλά και οι ασκητικές σπηλιές του Οσίου Θωμά που βρίσκονται στην απόμερη νότια άκρη του ακρωτηρίου.
Ιδιαίτερη αξία έχει και το ολόλευκο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Άγιο Νικόλαο Βοιών. Το εκκλησάκι, το οποίο κρέμεται πάνω στο βράχο στο γραφικό λιμανάκι του ομώνυμου οικισμού, εντυπωσιάζει και για το γεγονός ότι είναι κτισμένο σε λιμανάκι και όχι σε βουνοκορφές, όπως είθισται να συμβαίνει με τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία.