Εντυπώσεις και σχόλια από ένα τρίτο μάτι…

Η Μαργαρίτα Μανούσου,  μίλησε με την κα DilysPatten, η οποία κατάγεται από την Αγγλία και ζει μόνιμα στην Ελιά από το 2008 με τον σύζυγο της, και μας μεταφέρει τις ενδιαφέρουσες απόψεις τους για την περιοχή μας.

Η κα DilysPatten, είναι σήμερα συνταξιούχος όπως και  ο σύζυγός της. Αφότου πήραν σύνταξη, σκέφθηκαν ότι θα τους άρεσε να περνάν στην Ελλάδα ένα μέρος του χρόνου τους.  Την Ελλάδα την γνώριζαν καθώς εδώ και πολλά χρόνια την επισκέπτονται με την οικογένειά τους για διακοπές.  Ειδικά την Πελοπόννησο τη γνώριζαν περισσότερο διότι είχαν κάνει πολλές φορές διακοπές σε πολλά σημεία της.

Η απόφαση να χτίσουν ένα σπίτι στην Ελιά, πάρθηκε όταν είδαν ένα υπέροχο οικόπεδο με ημιτελή οικοδομή προς πώληση, σε τιμή που βρισκόταν στο πλαίσιο των οικονομικών τους δυνατοτήτων.   Αν και είχαν κάνει διακοπές και στη Λακωνία παλιότερα, η περιοχή γύρω από την Ελιά του δήμου Μονεμβασιάς, τους ήταν εντελώς άγνωστη.  Σήμερα θεωρούν  ότι είναι μια από τις πλέον «απείραχτες» περιοχές της Ελλάδας, που διατηρεί τον παραδοσιακό τρόπο ζωής χωρίς τα προβλήματα της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης.  Ωστόσο ως περιοχή προσφέρει πολλά για τον επισκέπτη.  Αξιοθέατα και μέρη για να επισκεφθεί και να ευχαριστηθεί ο καθένας, υπάρχουν ενδιαφέροντα ιστορικά μνημεία, υπάρχει πολιτιστική ζωή με εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες ενώ υπάρχουν και αρκετές ταβέρνες, μπαράκια και ξενοδοχεία.  Οι περισσότερες περιοχές που είχαν επισκεφθεί παλιότερα δεν πληρούσαν αυτήν την περιγραφή, αντίθετα έδειχναν να έχουν χάσει την ταυτότητά τους στο όνομα του «μεσογειακού τουρισμού».

Όπως μας λέει η Dilys, το σπίτι τους αρχικά το έφτιαχναν ως σπίτι διακοπών. ‘Οταν άρχισαν όμως να ζουν στην περιοχή και διαπίστωσαν πόσο καλά περνούσαν, ενώ παράλληλα φίλοι και μέλη της οικογένειάς τους μπορούσαν να τους επισκέπτονται συχνά, αποφάσισαν να μείνουν.  Το σπίτι τους στην Αγγλία το έχουν νοικιάσει και έτσι όλη η οικογένειά τους έρχεται για οικογενειακές διακοπές στην Ελιά.

Οι επισκέπτες τους θαυμάζουν πάντα την ομορφιά της περιοχής και την ισορροπημένη διαφορετικότητα. Το γεγονός ότι το σπίτι τους έχει κοντινή θέα σε ψηλά βουνά,  ενώ είναι δίπλα σε παραλίες με καθαρή θάλασσα και άπλετο χώρο για να κινηθεί κανείς ελεύθερα, θεωρούν ότι είναι ανεκτίμητο. Εκείνο που φαίνεται να αρέσει στους ίδιους αλλά και στους επισκέπτες τους, είναι τα παραδοσιακά χωριά και οι μικρές πόλεις της περιοχής που προσφέρουν εντελώς διαφορετικές εικόνες μεταξύ τους.  Εικόνες άγνωστες για τους περισσότερους επισκέπτες στις Μεσογειακές χώρες της Ευρώπης.

Σε ερώτηση μας για αλλαγές που θεωρεί ότι θα μπορούσαν ή πρέπει να γίνουν στην περιοχή, η Dilysαπάντησε ότι είναι πολύ λίγα τα πράγματα που πιστεύει η ίδια αλλά και ο σύζυγός της,  ότι θα έπρεπε να αλλάξουν.  Χαρακτηριστικά σημειώνει: «Για να είμαι ειλικρινής πιστεύω, ότι η πρόκληση είναι να υπάρξει αντίσταση και να μη γίνουν  μεγάλες αλλαγές και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.   Η ομορφιά του δήμου Μονεμβασιάς βρίσκεται στη γραφική του ύπαιθρο, τα παραδοσιακά χωριά και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής που οι επισκέπτες βρίσκουν ιδιαίτερα γοητευτικό και έρχονται ακριβώς για να δουν αυτές τις εικόνες και να ζήσουν αυτήν την εμπειρία εδώ».

Σε άλλη ερώτηση μας για τυχόν προβλήματα με την καθαριότητα της περιοχής, η Dilysπιστεύει ότι παλαιότερα υπήρχε ένα πρόβλημα με τα απορρίμματα στην περιοχή, αλλά έχει δει ότι αυτό έχει μειωθεί ενώ έχει διαπιστώσει ότι έχει αναπτυχθεί περιβαλλοντική συνείδηση και για την  ανακύκλωση μετά την εγκατάσταση των μπλε κάδων.  Φαίνεται, όπως λέει, το περιβάλλον να ενδιαφέρει  ιδιαίτερα τους κατοίκους που δείχνουν πολύ ευαισθητοποιημένοι στην ανακύκλωση.

Θίγει το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια αδέσποτα οικιακά ζώα, αλλά καταλαβαίνει ότι η οικονομική κρίση δε βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.  Σημειώνει όμως ότι  παρόλα τα οικονομικά προβλήματα φαίνεται να γίνονται προσπάθειες, κυρίως από εθελοντές, για την αντιμετώπιση και αυτού του θέματος με στείρωση ή/και υιοθεσία ζώων.

Γενικά όπως λέει η Dilys, στην εγκατάστασή τους εδώ και μέχρι σήμερα, οι ίδιοι δεν έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.  Έχουν βέβαια αποδεχτεί ότι ζουν σε μια άλλη χώρα και ότι δεν μιλάνε την γλώσσα της, ενώ και οικονομικά η περίοδος που διανύουμε είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για όλους.

Όπως σημειώνει, πολλοί ντόπιοι τους έχουν βοηθήσει σε διάφορα συμβάντα που τους έχουν τύχει και μάλιστα έχουν βγει από το πρόγραμμά τους για να το κάνουν.

Σήμερα ανησυχούν κυρίως για τους νέους φορολογικούς νόμους και την απουσία ουσιαστικής καθαρής πληροφόρησης από την κυβέρνηση αλλά καταλαβαίνουν ότι και όλοι οι Έλληνες βρίσκονται σε παρόμοια θέση.

Για την τοπική κοινότητα σημειώνουν ότι είναι φιλόξενη και γενναιόδωρη και έχουν κάνει πολλούς φίλους και γνωστούς στην περιοχή.  Πάντα τους χαιρετούν και πολλοί σταματούν στο δρόμο για να τους  μιλήσουν.  Χαρακτηριστικά λέει: «Που αλλού θα σου φέρουν «krassi» στο τραπέζι σου και σου αφήσουν πορτοκάλια στο κατώφλι σου»

Για την παρουσία ξένων στην περιοχή γνωρίζει ότι Βρετανοί καθώς και άτομα από άλλες εθνικότητες αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα και έτσι όπως έχει διαπιστώσει έχει δημιουργηθεί ένα ενδιαφέρον πολιτισμικό μείγμα “ξένων” κατοίκων στην περιοχή της Ελιάς. Μέχρι τώρα πιστεύει ότι δεν έχουν γίνει αδιάκριτοι ή φορτικοί και ευελπιστεί ότι δεν θα επέμβουν με κανένα τρόπο ώστε να αλλοιωθεί ο παραδοσιακός ελληνικός τρόπος ζωής.

Για τις δημόσιες υπηρεσίες στην περιοχή, η ίδια πιστεύει ότι είναι πολύ καλές και έχει παρατηρήσει ότι πρόσφατα έχει υπάρξει και μια αξιοπρόσεκτη βελτίωση στις τοπικές υπηρεσίες παρά τις οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της κρίσης.

Για παροχές σε ζητήματα υγείας, έχει διαπιστώσει ότι οι υπηρεσίες έχουν υποβαθμιστεί όσον αφορά στον εξοπλισμό στο νοσοκομείο.  Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει το δήμο και τους κατοίκους της περιοχής.  Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξαιρετικοί, έμπειροι και αφοσιωμένοι στη δουλειά τους.  Δουλεύουν όμως σε αντίξοες συνθήκες λόγω της έλλειψης εξοπλισμού και φαρμάκων. Πιστεύει ότι θα πρέπει να εξετασθεί σε βάθος και να εξαντληθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης διότι η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι μια σαφής προτεραιότητα για όλους όσους κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή.

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).