Λαογραφικό Μουσείο Βελιών

Το Λαογραφικό Μουσείο Βελιών ιδρύθηκε από το Σύλλογο των Απανταχού Βελιωτών Λακωνίας «Η Αγία Παρασκευή». Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2004 και ολοκληρώθηκε το 2007.

Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στον υπεραιωνόβιο πλάτανο και την παλιά βρύση των Βελιών, που αποτελούν μνημεία και σύμβολα για το χωριό και είναι στενά συνδεδεμένα με  την ιστορία του. Στο χώρο αυτό, λίγες δεκαετίες πίσω, χτυπούσε η καρδιά του χωριού, αφού εκεί συναντιόνταν καθημερινά οι χωριανοί για να πάρουν νερό, να ποτίσουν τα ζώα και να πλύνουν οι γυναίκες.

Ο Σύλλογος των Απανταχού Βελιωτών παράλληλα με την κατασκευή του κτιρίου του μουσείου, προχώρησε στη συντήρηση της βρύσης και την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου. Ο χώρος αυτός σε συνδυασμό με την εξέδρα και τις βαθμίδες της στέγης του μουσείου, είναι ιδανικός για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στην παλιά βρύση, που κάποτε έτρεχε ασταμάτητα κρυστάλλινο νερό, από τους πέντε κρουνούς της, αναφέρεται κι ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, που στα παιδικά του χρόνια περνούσε τα καλοκαίρια του στις Βελιές. Και η αδελφή του ποιητή, Λούλα Ρίτσου-Γλέζου, στην ίδια βρύση αναφέρεται στο βιβλίο της Τα παιδικά χρόνια του αδελφού μου Γιάννη Ρίτσου.

Τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Βελιών πραγματοποιήθηκαν στις 16 Μαΐου 2010 και από τότε είναι στη διάθεση των επισκεπτών ντόπιων και ξένων. Στο μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα πλήθος από αντικείμενα οικιακής και γεωργικής χρήσης, παλαιές φωτογραφίες, ενδυμασίες, κεντήματα, εργόχειρα, υφαντά αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα που παραπέμπουν σε περασμένες εποχές  και αποσκοπούν στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και παραδοσιακής εικόνας του χωριού.

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).