Πρόκειται για δυο μικρούς ναούς , σε επαφή μεταξύ τους , αφιερωμένοι ο ένας στη Κοίμηση της Θεοτόκου και ο άλλος στην Αγία Άννα.

Ο Ναός της Κοιμήσεως , που χρησιμοποιείται και ως κοιμητηριακός για το χωριό είναι ο παλαιότερος , χτισμένος αρχικά ίσως πριν από το 10ο αιώνα , ενώ ο Ναός της Αγίας Άννης πιθανόν ανήκει στο 12ο αιώνα.

Στο εσωτερικό και των δύο Ναών , που είναι μονόχωροι θολοσκεπείς με ένα ενισχυτικό τόξο , σώζονται αξιόλογες βυζαντινές τοιχογραφίες διαφόρων περιόδων .

Στην Αγία Τράπεζα της Κοιμήσεως είναι τοποθετημένη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιγραφή της Ρωμαϊκής περιόδου του πρώτου αιώνα  μ. Χ. ή των αρχών του Δευτέρου (Χάρις Καλλιγά – Έντυπο από τα Θυρανοίξια των διδύμων Ιερών Ναών -2006)

Το 2004 το μνημείο παρουσίαζε ρωγμές και είχε φτάσει στα όρια της κατάρρευσης . Έτσι με το ενδιαφέρον των κατοίκων του χωριού , του Εφημερίου π. Στυλιανού Τσιγκούνη , με την εποπτεία της 5ης Ε.Β.Α. , τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λεβέντη και τη μέριμνα και το συντονισμό των Αρχιτεκτόνων Α. κ Χ. Καλλιγά , ο Ναός ολοκληρώθηκε και ανακαινίσθηκε εκ βάθρων  και από το καλοκαίρι του 2006 περιμένει επισκέψιμος τους προσκυνητές του.

Εορτάζει κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου  κατά τον εορτασμό της “Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου” ή αλλιώς στα “Εννιάμερα της Παναγίας “.

Περιοχή:

Λιρά

 

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).