Είναι ένα πολύ απλό αλλά νόστιμο τοπικό φαγητό το οποίο κατά την περίοδο των δύσκολων χρόνων (Κατοχή κ.λ.π.) το μαγείρευαν πολύ συχνά αφού ήταν εύκολη η εύρεση των πρώτων υλών που χρειάζεται. Στη συνέχεια όπως και άλλα φαγητά με φτηνά υλικά (χαρούπια, κίτρινο κολοκύθι κ.λ.π.) απαξιώθηκαν και δεν μαγειρεύονται πια, επειδή συνδέθηκαν με την εποχή αυτή και θεωρήθηκαν παρακατιανά.

Είναι χαρακτηριστική η ιστορία, σύμφωνα με την οποία κάποιος που ήταν καλεσμένος για φαγητό σε ένα σπίτι στα Βελανίδια και τρώγοντας ανακάτευε το φαγητό του περιμένοντας να βρει κρέας από τον λαγό κάτω από τα βρασμένα κρεμμύδια. Τόση ήταν η νοστιμιά του φαγητού που δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το φαγητό ήταν μαγειρεμένο χωρίς κρέας

 

θα χρειαστείτε:

2 κιλά ξερά βατικιώτικα κρεμμύδια
ελαιόλαδο
4-5 φρέσκιες ντομάτες ή μία κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια
κύμινο
αλάτι
πιπέρι

 

οδηγίες παρασκευής:

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Αν είναι μικρά τα χρησιμοποιούμε ολόκληρα.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να σκεπάσει καλά τον πάτο της και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Τα μαραίνουμε σε χαμηλή φωτιά για κάμποση ώρα και μετά ρίχνουμε την ντομάτα το αλατοπίπερο και το κύμινο. (Στην περιοχή μας στο στιφάδο χρησιμοποιούμε ως βασικό μυρωδικό το κύμινο και όχι το δεντρολίβανο που χρησιμοποιείται σε άλλες περιοχές, αφού στη δική μας το έχουμε συνδέσει με τα τηγανιτά ψάρια). Τα γυρίζουμε για λίγη ώρα με την ντομάτα και μετά προσθέτουμε λίγο νερό κατά προτίμηση ζεστό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και τα αφήνουμε να ψηθούν. Κάθε τόσο ελέγχουμε μην κολλήσει και ανακατεύουμε προσεχτικά. Το φαγητό αυτό πρέπει να μείνει με πολύ λίγο ζουμί, ουσιαστικά μόνο με το λάδι του. (Οι παλιότεροι το περιέγραφαν με τη φράση «να βρέχεται η μπουκιά και να μην βρέχεται»).

Το ίδιο φαγητό γίνεται εξ ίσου νόστιμο και αν το μαγειρέψουμε στον φούρνο με τα ίδια ακριβώς υλικά. Τότε ονομάζεται κρεμμύδια πλακί και μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή είναι, από τα μισά του μαγειρέματος και μετά, να του προσθέσουμε μερικά κομμάτια κίτρινη κολοκύθα.

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).