Τα αναρριχητικά πεδία του Κυπαρισσίου ανακαλύφθηκαν τυχαία πριν μερικά χρόνια από Έλληνες αναρριχητές και έκτοτε κάνουν το γύρω του κόσμου, μέσω κυρίως σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Το σπάνιο στοιχείο που προσφέρουν αυτά τα αναρριχητικά πεδία είναι ο συνδυασμός του ανάγλυφου των βράχων με την θέα που σου προσφέρουν κατά την αναρρίχηση.

Καθώς ανεβαίνεις νομίζεις πραγματικά ότι βρίσκεσαι σε ένα μπαλκόνι με θέα όλο το Αιγαίο Πέλαγος. Βλέπεις την Υδρά τις Σπέτσες και το Πορτοχέλι σαν να είναι κάτω από τα πόδια σου, ενώ με καθαρή μέρα βλέπεις στο βάθος του ορίζοντα και τις Κυκλάδες (Μήλος, Σίφνο, Σέριφο, Κύθνο, κ.λπ) σαν βράχους πεταμένους σε ένα απέραντο γαλάζιο.

Στα αναρριχητικά πεδία του Κυπαρισσίου υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 15 διαδρομές οι οποίες έχουν ανοιχτεί αφιλοκερδώς από Έλληνες και Γάλλους αναρριχητές. Σύμφωνα με τους ίδιους οι δυνατότητες των πεδίων αριθμούν σε εκατοντάδες διαδρομές διαφόρων βαθμών δυσκολίας.

Τα βράχια είναι από ασβεστόλιθο, κάθετα με πολλούς σταλαγμίτες, σπηλιές, ανάποδες κλίσεις και ύψη που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 50 μέτρα. Οι ήδη ανοιχτές διαδρομές είναι εξοπλισμένες με ανοιξείδωτες πλακέτες με βύσματα και είναι μέτριας ως υψηλής δυσκολίας.

Υπάρχουν πεδία και διαδρομές σε απόσταση 1 λεπτού από τον δρόμο ως και 1 ώρας μέσω μονοπατιών, ενώ ένα πεδίο βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Λαξευτό Ασκληπιείο πολύ κοντά στον οικισμό.

Οι αναρριχητικές διακοπές στο Κυπαρίσσι μπορούν να συνδυαστούν αναλόγως με την εποχή του χρόνου, είτε με τις πεντακάθαρες βοτσαλένιες παραλίες του γραφικού χωριού το καλοκαίρι, είτε με ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών μέσα σε ελατοδάση, απομακρυσμένα εκκλησάκια, ιστορικά μνημεία και γκρεμούς με απέραντη θέα του πελάγους τους χειμερινούς μήνες.

Στο Κυπαρίσσι υπάρχουν αρκετά ξενοδοχειακά καταλύματα που αριθμούν περίπου 500 κλίνες και αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες που προσφέρουν φρέσκο ψάρι, ντόπια κρέατα και άλλες παραδοσιακές γεύσεις και γλυκά. Υπάρχουν επίσης δύο SuperMarketένας φούρνος και τρία μπαράκια-καφέ.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Τοπική Κοινότητα Κυπαρισσίου προσφέρει υλικά και τρυπάνια SDSγια όσους θέλουν να ανοίξουν διαδρομές στα υπάρχοντα πεδία. ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Μονεμβασιάς μπορεί να καλυφθεί και η διαμονή.

Για οποιαδήποτε πληροφορία για τα πεδία ή παραλαβή υλικών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν τον Πρόεδρο του χωριού Γιώργο Πολυχρονίου στο 6946.226057

 

οδηγίες πρόσβασης

Η πρόσβαση στο Κυπαρίσσι μπορεί να γίνει είτε μέσω Μολάων που είναι η έδρα του Δήμου Μονεμβασιάς και βρίσκεται σε απόσταση περίπου  50 λεπτών, είτε από Σπάρτη – Γεράκι – Αγ. Δημήτριος – Κρεμαστή – Κυπαρίσσι.

Επίσης υπάρχει συγκοινωνία δύο φορές την εβδομάδα με λεωφορείο ΚΤΕΛ από και προς τους Μολάους κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.

Όπως έρχεται κάποιος οδικώς στο Κυπαρίσσι, κατεβαίνοντας το βουνό, μόλις αρχίσει να βλέπει τα πρώτα σπίτια του χωριού, στα αριστερά του θα δει τα πρώτα βράχια των αναρριχητικών πεδίων και συνεχίζοντας θα παρατηρεί όλο και περισσότερα ενώ σε κάποια στιγμή το αυτοκίνητο διέρχεται ακριβώς από κάτω τους.

Περιοχή:
Κυπαρίσσι Ζάρακα

περίοδος/κατάλληλη εποχή του χρόνου:
Τα αναρριχητικά πεδία του Κυπαρισσίου έχουν Βόρειο – Βορειοανατολικό προσανατολισμό καθιστώντας τα ιδανικά για αναρρίχηση όλες τις εποχές του χρόνου ακόμα και το καλοκαίρι καθώς τις περισσότερες ώρες της ημέρας ο ήλιος δεν τα ‘’βλέπει’’ ιδιαίτερα από το μεσημέρι και μετά.

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).