Ο Ζάρακας βρίσκεται στο βορειοανατολικό κομμάτι του Δήμου Μονεμβασιάς, εκεί που ο Πάρνωνας ‘’γκρεμίζεται’’ στα κρυστάλλινα νερά του Μυρτώου δημιουργώντας άγρια παρθένα τοπία και παραλίες που ξαφνιάζουν τους ανυποψίαστους. Την ανέγγιχτη φύση της περιοχής διασχίζουν κάποιες από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές.

Το ζωγραφιστό Κυπαρίσσι είναι ο γνωστότερος παραλιακός οικισμός με σημαντική τουριστική υποδομή. Στους απόκρημνους βράχους που το περιβάλλουν αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό αναρριχητικό πεδίο.

Ο Γέρακας με το σπάνιο φυσικό φιόρδ και τον υδροβιότοπό του αποτελεί δημοφιλές αγκυροβόλιο για σκάφη αλλά και ιδανική επιλογή για χαλάρωση στις ψαροταβέρνες και τα καφέ του.

Τα ορεινά χωριά του Ζάρακα εντυπωσιάζουν με την απλότητά και την άγρια ομορφιά τους.

Στη Μονή Ευαγγελίστριας στον Γέρακα, συρρέουν προσκυνητές από όλες τις γωνιές της γης, ενώ τα διάσπαρτα σημαντικά ξωκλήσια στέκουν λιτά και αυστηρά, στηρίγματα πίστης για τους κατοίκους, από τους προηγούμενους αιώνες.

Το Λαογραφικό Μουσείο στην Ρειχιά παρουσιάζει με ξεχωριστό τρόπο τις συνήθειες και τις παραδόσεις του Ζάρακα.

Πολλά επίσης είναι τα μνημεία που μαρτυρούν την σημαντική ιστορία του Ζάρακα, αλλά πολλοί είναι και οι μύθοι και θρύλοι που διηγούνται μέχρι σήμερα οι κάτοικοι τις άγριες νύχτες του χειμώνα δίπλα στο τζάκι.

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).