Βατικιώτικο κρεμμύδι
Το κρεμμύδι είναι αναμφισβήτητα το χαρακτηριστικότερο προϊόν της περιοχής των Βοιών (Βατίκων). Το ντόπιο, Βατικιώτικο, κρεμμύδι είναι γευστικότατο και ιδιαίτερα καυτερό. Θεωρείται ιδανικό για μαγείρεμα, αφού δίνει ιδιαίτερη γλυκιά γεύση.
Ο βολβός του βατικιώτικου κρεμμυδιού είναι σφαιρικού σχήματος, ελαφρώς επιμήκης με διάμετρο μεταξύ 35 και 80 mm. Ο εξωτερικός χιτώνας, χρώματος ορειχάλκου, είναι στιλπνός και ανθεκτικός, αποτελούμενος από πολλά στρώματα με στενή αλληλοεπικάλυψη, που προστατεύουν τους εσωτερικούς χιτώνες. Η σάρκα του είναι κοκκινωπού χρώματος, σφιχτή και συμπαγής. Χάρη στην τεχνική παραγωγής και στο ξηρό κλίμα που χαρακτηρίζουν την περιοχή των Βοιών, η περιεκτικότητά του σε ξηρά ουσία είναι υψηλή. Έτσι, το προϊόν αποθηκεύεται εύκολα, διατηρείται επί μεγάλο χρονικό διάστημα δίχως να χάνει τη διατροφική του αξία, καθώς η χαμηλή περιεκτικότητά του σε υγρασία το προστατεύει από τη σήψη.
Η συγκομιδή του γίνεται στις αρχές Μαΐου, ενώ οι συνολική έκταση που καλλιεργείται φθάνει τα 1200 στρέμματα.