Η νότια οδική διαδρομή 1, εξερευνά την οροσειρά πάνω από τη Νεάπολη και τα γραφικά χωριά της περιοχής. Συμπεριλαμβάνει στάση στα Σπήλαια Καστανιάς, που είναι από τα πιο εντυπωσιακά της Ελλάδας. Παρακάμψεις λίγων λεπτών παρέχουν πρόσβαση σε αρκετές ελκυστικές παραλίες. Ένα πυκνό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών γαζώνει την παρθένα φύση αυτής της οροσειράς και την τραχιά ακτογραμμή μέχρι τον Καβομαλιά.

Ο δρόμος ανατολικά της Νεάπολης οδηγεί πρώτα στο Μεσοχώρι. Στα περίχωρα του χωριού βρίσκεται το εγκαταλειμμένο κάστρο της Αγίας Παρασκευής με υπέροχη θέα της πεδιάδας της Νεάπολης, της ακτογραμμής και των νησιών Ελαφονήσου και Κυθήρων.

Ο δρόμος μετά ανεβαίνει τα βουνά, περνά χωριά ήρεμα και οδηγεί στο Σπήλαιο Καστανιάς, ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεωλογικά αξιοθέατα της χώρας. Μία επίσκεψη που επιβάλλεται!

Προτεινόμενη παραλία: Παναγία

Η επόμενη στάση είναι στο χωριό Παραδείσι. Οι κάτοικοί του, εκμεταλλευόμενοι το νερό των πηγών, δημιούργησαν ένα δίκτυο νερόμυλων στο πέρασμα των αιώνων. Σήμερα, μόνο ένας πρόσφατα ανακαινισμένος νερόμυλος συνεχίζει αυτήν την παράδοση.

Η διαδρομή τελειώνει στα Βελανίδια, ένα από τα γραφικότερα χωριά της περιοχής. Τα λευκά σπίτια με τις κεραμοσκεπές σχηματίζουν ένα αμφιθέατρο στις πλαγιές του όρους Κριθίνα, με υπέροχη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Δίπλα στο μικρό λιμανάκι του χωριού είναι μία ελκυστική παραλία με βότσαλα.

Προτεινόμενη παραλία: Βελανίδια

Διαδρομή – Βάτικα 1

Η διαδρομή αυτή κάνει στάση :

  •  στο Μεσοχώρι
  •  στo Σπήλαιο Καστανιάς
  •  στο Παραδείσι
  •  στα Βελανίδια

Συνολική απόσταση από πρώτη ως τελευταία στάση:   30  χλμ.

Απόσταση από τη Μονεμβασιά ως την πρώτη στάση:  42  χλμ.

Απόσταση από τη Νεάπολη ως την πρώτη στάση:  5  χλμ.

Απόσταση από την Πλύτρα ως την πρώτη στάση:  41  χλμ.

Απόσταση από το Κυπαρίσσι ως την πρώτη στάση: 93 χλμ.

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).