Υποβλητική κατάνυξη και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια σε ένα ονειρικό φυσικό σκηνικό

Η Μονεμβασιά υπήρξε ο αγαπημένος προορισμός των Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Κάποτε την έλεγαν «Λουλούδι» ή «Μενεξέ». Οι Τούρκοι, την αποκαλούσαν «Λουλουδόκαστρο» (Μενεξέ Καλεσί). Ο λόγος είχε να κάνει με το γεγονός ότι την άνοιξη η περιοχή γεμίζει αγριολούλουδα, που μεταμορφώνουν το πετρώδες τοπίο σε ένα απέραντο πολύχρωμο κήπο. 
Μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων. 
Είναι η καλύτερη εποχή για να την γνωρίσετε και να ζήσετε τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης εδώ. 
Το «πέτρινο καράβι» όπως την αποκάλεσε ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος, πλέει στο πέλαγος κουβαλώντας ένα βαρύ ιστορικό φορτίο και άπειρες εικόνες πρωτόγνωρης ομορφιάς με τη Μεσαιωνική ατμόσφαιρα, την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της άνοιξης και τη βαθιά κατάνυξη που εναρμονίζεται απόλυτα με την ηρεμία του τοπίου και την αναγέννηση της φύσης.

 

Στο κάστρο το επίκεντρο του εορτασμού 

Μόλις διαβείτε την πύλη περπατάτε πάνω στο δρόμο του Γιάννη Ρίτσου που γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ. 
Στενά σοκάκια, πετρόκτιστα σπίτια, οικόσημα τις εξώπορτες των παλιών αρχοντικών, στενόμακρα ξύλινα παράθυρα αποτελούν την εισαγωγή στο ταξίδι σε μια άλλη εποχή. 
Δεξιά και αριστερά του δρόμου θα δείτε μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα, κομψά καφέ, γραφικά εστιατόρια, μπαρ που εκτός από καλές υπηρεσίες προσφέρουν ασύγκριτη θέα στη θάλασσα. 
Προχωρώντας, θα φτάσετε στην κεντρική πλατεία, με την σημαντικότερη εκκλησία της κάτω πόλης το ναό του Χριστού Ελκομένου. 
Είναι μια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, τρεις ημικυκλικές αψίδες στα ανατολικά και θολωτό νάρθηκα στα δυτικά. 
Το εσωτερικό του ναού κοσμούν μεταβυζαντινές εικόνες του 17ου – 18ου αιώνας. Τα μαρμάρινα γλυπτά που είναι διάσπαρτα γύρω από το μνημείο ή εντοιχισμένα σε αυτό χρονολογούνται στους παλαιοχριστιανικούς και βυζαντινούς χρόνους. Στην εκκλησία επεστράφη το 2012 η περίφημη εικόνα της «Σταύρωσης» που είχε κλαπεί από εδώ τον Ιανουάριο του 1979, βρέθηκε το 1980 και έκτοτε φιλοξενούνταν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.
Η συγκεκριμένη εικόνα θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες της λεγόμενης Παλαιολόγειας Αναγέννησης και αποτελεί ανεκτίμητης αξίας εκκλησιαστικό κειμήλιο. 
Σήμερα μπορείτε να τη δείτε μέσα στην εκκλησία όπου φυλάσσεται με ειδικές συνθήκες ασφάλειας.

 

Η βαθιά κατανυκτική περιφορά του επιταφίου 

Ο Ελκόμενος Χριστός αποτελεί το επίκεντρο του θρησκευτικού ενδιαφέροντος όλες τις ημέρες τις Μεγάλης Εβδομάδας. 
Τη Μεγάλη Παρασκευή μοναδικό θέαμα αποτελεί η περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα δρομάκια της μεσαιωνικής πολιτείας. 
Οι πιστοί ακολουθούν με αναμμένα λευκά κεριά τον Επιτάφιο, ενώ ψαλμωδίες του επιτάφιου θρήνου αντηχούν στον βράχο της Μονεµβασιάς δημιουργώντας μια μυστηριακή ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης. 
Οι ανθισμένες βουκαµβίλιες και το φεγγάρι που παίζει µε την θάλασσα, συνθέτουν ένα πρωτόγνωρο και επιβλητικό σκηνικό.
Ο πένθιµος χτύπος από τις καμπάνες των εκκλησιών που ηχούν σε όλες τις γωνιές της καστροπολιτείας συμπληρώνει το γλυκά μελαγχολικό συναίσθημα που αναδύει η ατμόσφαιρα.

 

Το Άγιο φως 
Το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί συγκεντρώνονται και πάλι μπροστά στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. 
Το Άγιο Φως δίνεται από χέρι σε χέρι και το «Χριστός Ανέστη» ακούγεται σε μια σιωπηλή, ευλαβική και κατανυχτική ατμόσφαιρα με τους πιστούς να ανταλλάσουν το «φιλί της αγάπης». 
Μετά το τέλος της λειτουργίας οι όμορφες ταβέρνες της καστροπολιτείας σερβίρουν το γιορτινό τραπέζι με την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα, αλλά και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ.

Το περίφημο κάψιμο του Ιούδα 
Οι εορτασμοί κορυφώνονται την ημέρα της Λαμπρής. 
Την Κυριακή του Πάσχα στον περίβολο της εκκλησίας του Ελκόµενου Χριστού γίνεται το παραδοσιακό κάψιµο του Ιούδα – ενός ανθρώπινου ομοιώματος από ξύλα και άχυρα, µέσα στο οποίο υπάρχουν εκρηκτικά και καίγεται με φαντασμαγορικό τρόπο! 
Μόλις η φωτιά ανάψει, αρχίζει ο πανόραμα των βεγγαλικών! 
Από το µεσηµέρι και µετά, όλοι αφοσιώνονται στις προετοιμασίες του λουκούλλειου γεύµατος της Κυριακής του Πάσχα και ετοιµάζουν όλων των ειδών τις λιχουδιές που θα γεµίσουν το πασχαλιάτικο τραπέζι!

 

Διαμονή 
Για τη διαμονή σας εδώ μπορείτε να επιλέξετε ξενοδοχείο ή δωμάτια τόσο εντός ή εκτός κάστρου, αλλά και στην πόλη της Μονεμβασιάς, ή στην υπέροχη Νεάπολη Λακωνίας υπάρχουν πολλά και πολύ καλά ξενοδοχεία για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. 
Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου όμως υπάρχουν πολλά γραφικά χωριά παραθαλάσσια και μη, με φιλόξενους ξενώνες με παραδοσιακό στιλ και όλη τη σύγχρονη άνεση που μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες σας. Γραφικά ψαροχώρια όπως η Πλύτρα, ο Αρχάγγελος και η Ελιά είναι κάποιες αξιόπιστες επιλογές διαμονής.
Η Ελιά στο κέντρο του Λακωνικού κόλπου, φημίζεται για τη γραφικότητα της και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Τις ημέρες του Πάσχα το γραφικό λιμάνι στολίζεται με παρά πολλά μικρά λυχναράκια που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες του. Αξίζει να αποτυπώσετε αυτήν την μοναδική εικόνα.

Φαγητό 
Σε όλη την έκταση του Δήμου Μονεμβασιά υπάρχουν αμέτρητες ταβέρνες αλλά και ξεχωριστά εστιατόρια που μπορούν να ικανοποιήσουν τις γαστρονομικές σας επιθυμίες όσο υψηλές κι αν είναι. Ειδικά αν είστε φίλος της … ψαροφαγίας.
Εμείς σας προτείνουμε κάποιες τοπικές λιχοιυδιές που αξίζει να εντάξετε στο μενού σας. 
Μην παραλείψετε να γευτείτε μπαρμπούνια σαβόρι (στο τηγάνι σβησμένα με ξίδι και δενδρολίβανο). 
Γενικά η περιοχή φημίζεται για τα ολόφρεσκα και πεντανόσιμα θαλασσινά (σαλιγκάρια, πεταλίδες και καβούρια) τα μαγειρευτά (όπως κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες και κουνέλι στιφάδο) αλλά και τις εξαιρετικές της πίτες.

Βόλτες στο κάστρο 
• Στην Άνω Πόλη του κάστρου ανεβείτε στο Γουλά για να απολαύσετε τη συγκλονιστική θέα και να τραβήξετε μοναδικές φωτογραφίες!
• Στη ίδια περιοχή αξίζει να δείτε την Αγία Σοφία. Μια εκκλησία, μικρογραφία του περίφημου ναού της Κωνσταντινούπολης και χτίστηκε το 13ος αιώνα. Από εδώ επίσης μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα στη θάλασσα.
• Στην Κάτω Πόλη αξίζει να επισκεφτείτε το µουσουλµανικό τέµενος – διατηρητέο κτήριο του 16ου αιώνα, που σήμερα στεγάζει την Αρχαιολογική Συλλογή της Μονεμβασιάς, καθώς και αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες. 
• Την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα (18ος αι.). 
• Την Παναγία τη Χρυσαφίτισσα (16ος αι.). 
• Το ναό του Αγίου Νικολάου (17ος αι.) 
• Το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου.

Εμπειρίες εκτός κάστρου 
Αξιοποιείστε τα πρωινά σας για σύντομες και όμορφες εκδρομές που θα σας επιτρέψουν να γνωρίσετε τις μοναδικές πολλές ομορφιές του Δήμου Μονεμβασιάς:
• Βόλτα στη Νεάπολη, τη νοτιότερη πόλη της ηπειρωτικής Ευρώπης που έχει χτιστεί πάνω στο ρυμοτομικό σχέδιο του 1837 του Βαυαρού αρχιτέκτονα Μπίρμαχ. Η Νεάπολη είναι σήμερα μια σύγχρονη πόλη που διατηρεί την αίγλη του παρελθόντος της. Έχει όμορφη προκυμαία με γραφικά κτήρια και μια ιδιαίτερη αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική. Στην παραλία της υπάρχουν όμορφα καταλύματα διαμονής, καφέ εστιατόρια ταβέρνες και ουζερί όπου μπορείτε να απολαύσετε ότι τραβάει η όρεξη σας και την υπέροχη θέα στη θάλασσα.
• Επίσκεψη στο βουνό της Κριθίνας, πάνω από τη Νεάπολη που φιλοξενεί πολλά γραφικά χωριά με πανοραμική θέα στο Λακωνικό Κόλπο. Είναι ο ορεινός όγκος, ο οποίος καταλήγει στο ακρωτήριο Μαλέας.
• Εκδρομή στο γραφικό Κυπαρίσσι με τη νησιώτικη ατμόσφαιρα και τις πανέμορφες γειτονιές του.
• Βόλτα και φαγητό στο πανέμορφο λιμανάκι του Γέρακα όπου μπορείτε να γευτείτε για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά.

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).