Η «ελπίδα» με ποδήλατο από την Αυστραλία στη Ρειχιά!
ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ

Για ενίσχυση του αντικαρκινικού νοσοκομείου για παιδιά «Ελπίδα» ο Τομ Κόκορης έκανε σχεδόν το γύρο του κόσμου με ποδήλατο.
Συγκεκριμένα την 1η Απριλίου 2012 στις 12:00 το μεσημέρι, ο Τομ Κόκορης ξεκίνησε έξω από την αίθουσα του Συλλόγου Ζαρακιτών στην Αυστραλία, έναν ποδηλατικό γύρο τριών ηπείρων με φιλανθρωπικό αλλά και με αθλητικό ενδιαφέρον. Θα συγκεντρωθούν χρήματα για να διατεθούν στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».
Σήμερα ο Τομ Κόκορης είναι πια στην Ευρώπη, ο πρώτος του σταθμός ήταν η Πορτογαλία στη συνέχεια μετά την Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία θα καταλήξει στη χώρα μας. Θα φτάσει στην Ηγουμενίτσα από κει και θα πάει προς την Ερμιόνη Αργολίδας που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της Κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Εκεί σε μία σεμνή τελετή θα γίνει ο απολογισμός για την δωρεά προς το σωματείο ΕΛΠΙΔΑ. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί για να τερματίσει την ποδηλατοδρομία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Ρηχειά στο Ζάρακα. Η άφιξή του εκεί είναι προγραμματισμένη για τις 29 Ιουλίου 2012. Εκεί ο Δήμος Μονεμβασιάς ετοιμάζει εκδηλώσεις για να τον τιμήσει.
Ο Αναστάσης ή Τομ, όπως λέγεται στη δεύτερη πατρίδα του την Αυστραλία
ήταν μόλις 7μιση χρονών όταν έφυγε από τη Ρειχιά με τη μητέρα του και τα άλλα 4 αδέρφια του. Ο πατέρας του είχε ήδη φύγει για την Αυστραλία πριν δύο χρόνια για να μαζέψει τα χρήματα για τα εισιτήριά τους. Στη Ρεικιά είχε πάει στην πρώτη δημοτικού και έφυγε μάλιστα προτού τελειώσει η χρονιά. Οι πολύ δυνατές αναμνήσεις από εκείνη την εποχή είναι εικόνες από το σπίτι, την αγορά, την εκκλησία και το σχολειό. Θυμάται ακόμα ότι έμεναν στον Αχλαδόκαμπο στη διάρκεια του καλοκαιριού. Έχει δυνατές μνήμες να βοηθά τον πατέρα του να αρμέξει τις κατσίκες κάθε πρωί. Όλα αυτά βέβαια πριν πάει σχολείο.

Η ιδέα για την ποδηλατοδρομία
Το 2010 συμμετείχε σε μια ποδηλατοδρομία 800 Χλμ που είχε οργανωθεί στην Ταϊλάνδη για φιλανθρωπικούς λόγους. Αυτή η φιλανθρωπική κίνηση στήθηκε στην Αυστραλία για να βοηθήσει τα ορφανά από το τσουνάμι του 2004. Πήραν μέρος 32 ποδηλάτες και μάζεψαν $ 360.000. Μετά που γύρισε άρχισε να αναρωτιέται πόσο δύσκολο θα ήταν να οδηγήσει το ποδήλατο από την Αυστραλία στην Ελλάδα. Μετά από σχεδιασμό 6 μηνών, βρίσκεται εδώ που είναι σήμερα και ετοιμάζεται να φτάσει με το ποδήλατο στην Ελλάδα.

Περνώντας διάφορες χώρες με ποδήλατο
Όποτε τον ρωτάνε, ακόμα και στην Αυστραλία, λέει πάντα ότι είναι Έλληνας, ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα και ότι κάνει αυτήν την ποδηλατοδρομία για ένα ελληνικό φιλανθρωπικό σκοπό. Στην Αυστραλία οι Έλληνες έχουν ισχυρή πολιτισμική ταυτότητα και έχουν καταφέρει να αφομοιώσουν τον αυστραλιανό τρόπο ζωής διατηρώντας συγχρόνως όλη την ελληνική παραδοσιακή κληρονομιά.
Ο Τομ Κόκορης διαπίστωσε ότι στην Αμερική, σκέφτονται θετικά για τους Έλληνες και διασχίζοντας με ποδήλατο τις ΗΠΑ μαζί με την κόρη του, την Όλγα, σημειώνει ότι όπου ανέφερε ότι ήταν Έλληνες και ότι η ποδηλατοδρομία γίνεται για ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο για παιδιά, όλοι τους έδιναν ευχές για τον καλό σκοπό τους. Τα σχόλια που τους ακολουθούσαν στο ταξίδι ήταν του τύπου «Να είστε προσεκτικοί, να είστε καλά, καλή τύχη». Ο Τ. Κόκορης ανέφερε μάλιστα ότι είναι ένας πολιτικός που έχει παραιτηθεί, ο Paul Sarbanes, του οποίου ο πατέρας καταγόταν από τον Αχλαδόκαμπο (Ζάρακα) και ήταν γερουσιαστής στο Μαίρηλαντ για 5 συνεχείς θητείες. Τώρα μάλιστα είναι και ο γιός του γερουσιαστής, οπότε θεωρεί ότι είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν καλά τους Έλληνες εκεί.

Στην Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ένιωσε ότι θεωρούν τους Έλληνες ως τους ευρωπαίους γείτονές τους και δεν διαπίστωσαν κανενός είδους αρνητική συμπεριφορά. Το θέμα των ελληνικών εκλογών, σημείωσε ο κ. Κόκορης, ήταν βέβαια συνεχώς στην ημερησία διάταξη των ειδήσεων παντού.

Συμβουλή προς τους νέους συμπατριώτες του
Ο ίδιος ήταν για πολύ καιρό ο γραμματέας του συλλόγου του Ζάρακα και πάντα σκέφτεται θετικά και με νοσταλγία τη Ρειχιά, το μέρος που γεννήθηκε και από το οποίο κατάγεται. Άλλωστε τα τελευταία σαράντα χρόνια ασχολήθηκε πολύ με το γενεαλογικό δέντρο του Ζάρακα και νιώθει ότι γνωρίζει όλους όσους έζησαν σε αυτά τα χωριά.
Στη Ρειχιά του αρέσει να κάθεται στην πλατεία με τους Ρηχειώτες και να ακούει τις ιστορίες των μεγαλύτερων. Του αρέσει ακόμα να περπατά στα βουνά εκεί που περπατούσαν οι γονείς του και να τον κατακλύζει το αίσθημα ότι ανήκει εκεί.
Τους νεώτερους τους συμβουλεύει να βάζουν ψηλά τους στόχους τους και να μην αφήνουν κανένα να τους σταματά στα σχέδια που κάνουν για τη ζωή τους. Όποιος μπορεί να βοηθά αυτούς που έχουν ανάγκη γιατί έτσι ο κόσμος γίνεται καλύτερος και μπαίνει και ένα καλό παράδειγμα στους νεώτερους.

Μέχρι σήμερα έχει επισκεφθεί τη Ρειχιά 4 φορές αλλά στο μέλλον προγραμματίζει να το κάνει πιο συχνά.
Το επάγγελμά του Τομ Κόκορη είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός αλλά σήμερα με τα αδέρφια του λειτουργούν σούπερ-μάρκετς στο Σύντνεϊ της Αυστραλίας. Σε αυτή τη συνεργασία υπάρχει η κατανόηση ότι κάθε χρόνο κάποιος θα πηγαίνει για διακοπές. Αυτή τη χρονιά ήταν η δική του σειρά και για αυτό οργάνωσε τη διεθνή αυτή ποδηλατοδρομία για το νοσοκομείο ΕΛΠΙΔΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:

1) http://podilato-elpida.blogspot.com (ενημερωθείτε για τους τρ.λογαριασμούς)

2) www.facebook.com/pages/ELPIDA-Association-of-Friends-of-Children-With-Cancer/252875218125045

3) http://twitter.com/podilatoelpida

Spread the love

There are no comments yet.

Добавить комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).