Στη περιοχή της Μονεμβασίας πρώτα παρήχθη ο Μαλβαζίας οίνος, ο διασημότερος οίνος του κόσμου (ο οποίος πήρε το όνομά του από το φράγκικο όνομά της).  Το εμπόριό του γινόταν από το λιμάνι της μέχρι την κατάληψη της ενδοχώρας από τους Τούρκους περί το 1470. ‘Εκτοτε με την καταστροφή της καλλιέργειας της αμπέλου, σιγά – σιγά σταμάτησε να παράγεται. Διασώθηκαν όμως οι ντόπιες ποικιλίες αμπέλου σε διάφορες τοποθεσίες κυρίως στα ορεινά, έως τις μέρες μας (Θράψα, Μαυράκι, Ασπροβαριά, Κιτρινοβαριά, Κυδωνίτσα, Πετρουλιανός, Μονεμβασιά,  Γλυκερήθρα).

Από τις αρχές του 2000 ξεκίνησε μια προσπάθεια αναβίωσης των ποικιλιών αυτών, καθώς και της θεσμοθέτησης της δυνατότητας παραγωγής του Μαλβαζία οίνου, η οποία καρποφόρησε το 2010 και είναι πλέον δυνατόν να παραχθεί από επιλεγμένες ποικιλίες σταφυλιών στην περιοχή μας. Πρόκειται για λευκό γλυκό οίνο από λιαστά σταφύλια. Η δυνατότητα αναβίωσης του Μαλβαζία είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες για τους παραγωγούς του Δήμου , όπως επίσης και για τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά που παράγονται σε ολόκληρη την περιφέρεια του Δήμου Μονεμβασίας.

Кроме знаменитого вина Монемвасия-Мальвазия, о котором написано выше, в регионе производятся и другие превосходные сорта сорта вин. Также существуют мелкие фермерские хозяйства, которые изготовляют вино домашним способом.

 

Посетители могут приобрести местные вина не только в магазинах традиционных продуктов, но и непосредственно у производителей через сайты.

www.malvasiawines.gr

www.vatistas-wines.gr

и телефоны:
27320-83093
27320-51371
27340-47500
27323-00800

Spread the love

There are no comments yet.

Добавить комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).