Η χερσόνησος του Μαλέα είναι πλούσια σε ιστορία και φυσικές ομορφιές.  Η μακραίωνη ιστορία του τόπου επιβεβαιώνεται από τα αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας πόλης των Βοιών στη Νεάπολη και της βυθισμένης μυκηναϊκής πόλης στο Παυλοπέτρι. Η συνέχειά της υπογραμμίζεται από το πλήθος των βυζαντινών μονών και εκκλησιών, που υπάρχουν στην περιοχή και ήταν η αιτία να ονομαστεί η περιοχή «Μικρό Άγιο Όρος». Το σύνολο της περιοχής αναφέρεται και ως «Βάτικα». Στο κέντρο της δεσπόζει ο ορεινός όγκος της Κρίθινας (υψομ. 800 μ.), που σχηματίζει με τις απολήξεις του απάνεμα λιμανάκια, παλιά ορμητήρια πειρατών, μικρές παραλίες και καταλήγει με απόκρημνους στο ακρωτήριο του Μαλέα.

Ο Κάβο-Μαλιάς με το λιθόκτιστο φάρο του αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή. Από την άλλη μεριά ο ήρεμος κόλπος της Νεάπολης, καταφύγιο των πλοίων σε περιπτώσεις θαλασσοταραχής και ο εύφορος κάμπος της Νεάπολης έρχονται σε αντίθεση με την αγριότητα του υπόλοιπου τοπίου. Τα περισσότερα χωριά είναι κτισμένα σε απότομες πλαγιές και τα άσπρα σπίτια τους και τα στενά δρομάκια θυμίζουν με τη γραφικότητά τους νησιώτικους οικισμούς. Την εικόνα συμπληρώνουν μερικά εντυπωσιακά δημιουργήματα της φύσης που προσελκύουν το ενδιαφέρον. Αξιοσημείωτα είναι τα πολλά σπήλαια της περιοχής, με σημαντικότερο αυτό του Αγίου Ανδρέα στη Καστανιά και το απολιθωμένο δάσος με τα πλούσια παλαιοντολογικά ευρήματα στην περιοχής της Αγίας Μαρίνας.

Επικοινωνήστε μαζί μας, δηλώνωντας την ταχυδρομική σας διεύθυνση, προκειμένου να σας σταλλεί δωρεάν αντίτυπο του χάρτη των πεζοπορικών διαδρομών στα Ελληνικά ή Αγγλικά!

Κατεβάστε το χάρτη σε μορφή pdf στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ή ΑΓΓΛΙΚΑ

 

 

There are no comments yet.

Добавить комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).