Ορεινός Ζάρακας Ρειχιά, Χάρακας, Λαμπόκαμπος
Αγκαλιασμένα από το άγριο τοπίο του Πάρνωνα, τα ορεινά χωριά του Ζάρακα, εντυπωσιάζουν με την απλότητά τους και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. Η δυσκολία πρόσβασης και η απομόνωση που βίωναν οι περιοχές αυτές μέχρι τα τέλη σχεδόν του προηγούμενου αιώνα, δημιούργησαν οικισμούς με ξεχωριστό χρώμα που διατηρείται ολοζώντανο μέχρι σήμερα.
Χιλιάδες είναι τα αιγοπρόβατα που βόσκουν ελεύθερα στις πλαγιές και ο ήχος των κουδουνιών τους μοιάζει με ουράνια μελωδία.
Η Ρειχιά είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής. Μια επίσκεψη στο βραβευμένο λαογραφικό μουσείο της είναι απαραίτητη για να κατανοήσει ο επισκέπτης την ιστορία αλλά και τις ιδιαιτερότητες ολόκληρου του Ζάρακα. Από εδώ ξεκινά και το φαράγγι του Μπαλογκαιρίου, η διάσχισή του οποίου, αποτελεί εμπειρία ζωής.
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως πολύ κοντά σε αυτό τον ορεινό οικισμό βρίσκεται η μαγευτική παραλία της Βλυχάδας. Άγνωστη για τους πολλούς, ακριβό προνόμιο για αυτούς που την γνωρίζουν.
Ο Χάρακας είναι ένας μικρός οικισμός με χαρακτηριστική τοπική αρχιτεκτονική. Στον δρόμο προς το Κυπαρίσσι βρίσκεται το Φαράγγι του Σταυρού με την μοναδική θέα και την πεζοπορική διαδρομή που καταλήγει στην ερημική παραλία της Πίλιζας. Σε ένα μικρό οροπέδιο βόρεια του Χάρακα βρίσκεται ο ναός του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου.
Στον Λαμπόκαμπο και συγκεκριμένα στον οικισμό Πιστάματα, βρίσκονται οι βιολογικοί αμπελώνες Δούκα και το επισκέψιμο οινοποιείο.
οδηγίες πρόσβασης
Η Ρειχιά απέχει από τους Μολάους 22 χιλιόμετρα και από την Μονεμβασιά 36 χιλιόμετρα. Ο Λαμπόκαμπος και ο Χάρακας βρίσκονται στη διαδρομή από Ρειχιά προς Κυπαρίσσι.