Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποτελεί το σημαντικότερο αγροτικό προϊόν της περιοχής του Δήμου Μονεμβασιάς και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου.

Για τους περισσότερους αγρότες αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος. Η συνολική ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 8.000 τόνους.

Το 99% αυτής ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο», την ανώτερη ποιοτική κατηγορία. Αυτό οφείλεται στο κλίμα της περιοχής, στον τρόπο καλλιέργειας, στα δεκάδες σύγχρονα ελαιοτριβεία αλλά κυρίως στην αγάπη και το μεράκι των καλλιεργητών που μοχθούν για την παραγωγή του. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ενώ σημαντικές είναι και οι εκτάσεις που πιστοποιούνται για βιολογική καλλιέργεια. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι κυρίως η Κορωνέικη και η Αθηνολιά. Το λάδι που προέρχεται από αυτές χαρακτηρίζεται ως φρουτώδες. Το πικρό και το πικάντικο είναι εντονότερα στην Κορωνέικη απ’ ότι στην Αθηνολιά. Το μείγμα των δύο ελαιολάδων είναι περιζήτητο στις διεθνείς αγορές αφού χαρακτηρίζεται από ισορροπία γεύσης και μεγάλη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών.

Η περίοδος της συγκομιδής του καρπού ξεκινά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στην περιοχή της Νεάπολης και διαρκεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου κυρίως στον κάμπο των Μολάων. Ξεχωριστή εμπειρία για τον επισκέπτη αποτελεί η παρακολούθηση της διαδικασίας από την συλλογή στο χωράφι μέχρι την έκθλιψη στο λιοτρίβι. Η γεύση του φρέσκου αγουρόλαδου πάνω σε μια φέτα ψημένου ψωμιού, επαναπροσδιορίζει, με την απλότητά της, την έννοια της γαστρονομίας.

 

Συσκευασμένο ελαιόλαδο μπορεί να προμηθευτεί ο επισκέπτης από καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα αλλά και απευθείας από τους παραγωγούς / τυποποιητές.

 

-Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών Επιδαύρου Λιμηράς, Συκιά, 27320-71215, www.kasell.gr

-Ελαιόλαδο επιλογής OliPoint, www.olipoint.gr

-Αγρόκτημα Σωτήραλη, Κάμπος, 27340-47625, www.sotirali.gr

-Ελαιόλαδο Malva, Αγ.Νικόλαος Μονεμβασίας, 27320-53046, www.oilmalva.gr

-Ελαιώνες Ρενιέρη, Φοινίκι, 27320-83135, www.renieris.eu

-Κτήμα Τζάβας- Σταματάκος Νικόλαος, 27320-23163, www.rinia.gr

-Αρχέγονο Ελαιόλαδο Λαδέξ, 6972878007, www.ladex.gr

-Μάνα Γαία Ελαιόλαδο, 2105615650, www.managea.gr

-Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Βοιών, Άγιοι Απόστολοι, 27340-47110

Προϊόντα από ελαιόλαδο:

Malea Elea Soap, Φυσικό σαπούνι από ελαιόλαδο, Νεάπολη, www.maleaelea.gr

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).