Βελανίδια

Τα Βελανίδια, ένα από τα γραφικότερα χωριά του Δήμου Μονεμβασιάς, βρίσκονται στην ορεινή ζώνη της Νεάπολης. Τα χαρακτηριστικά ολόλευκα σπίτια του χωριού με τις παραδοσιακές κεραμοσκεπές, χτίστηκαν αμφιθεατρικά στην ανατολική κατάφυτη πλαγιά του όρους Κρίθινα, διαθέτοντας εκπληκτική θέα στο Μυρτώο Πέλαγος.

Το χωριό ιδρύθηκε γύρω στα 1770, με την εγκατάσταση Σπετσιωτών φυγάδων μετά τα Ορλωφικά. Οι νέοι κάτοικοι της περιοχής έφεραν μαζί τους τη γνώση του ναυτικού επαγγέλματος και πολύ σύντομα τα Βελανίδια απέκτησαν ένα μεγάλο, για το μέγεθος του χωριού, στόλο από ποντοπόρα πλοία και αλιευτικά σκάφη.

Σήμερα, τα Βελανίδια αποτελούν μια όαση ηρεμίας και ιδανική αφετηρία για πεζοπορίες. Πιο δημοφιλής είναι η διαδρομή προς το πρόσφατα ανακαινισμένο φάρο του Ακρωτηρίου Μαλέα που χτίστηκε το 1860. Οι πεζοπόροι μπορούν επίσης να εξερευνήσουν ιστορικές εκκλησίες με πιο γνωστή αυτήν του Αγίου Μύρωνα.

Οι λιγότερο ενεργητικοί επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη μεγάλη παραλία με βότσαλα που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι των Βελανιδίων.

Οδηγίες πρόσβασης:

Τα Βελανίδια απέχουν 17 χλμ. από τη Νεάπολη ακολουθώντας τον ορεινό δρόμο που περνά από το χωριό Λάχι. Περιορισμένος χώρος για στάθμευση αυτοκινήτων υπάρχει στην επάνω πλατεία του χωριού καθώς και στο μικρό λιμάνι.

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).