Περισσότεροι από 70 αναρριχητές είχαν προσκληθεί και φιλοξενηθεί στις εκδηλώσεις που έγιναν στην πρώτη ανοιχτή συνάντηση για το πάρκο αναρρίχησης Ζόμπολου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Ιουνίου 2012 στο σχολείο του Αγίου Νικολάου Βοιών του δήμου Μονεμβασιάς.

Ανάμεσα στους προσκαλεσμένους και ομιλητές και ο γνωστός Ελβετός αναρριχητής Claude Remy που παραβρέθηκε σε όλες τις εκδηλώσεις και επισκέφθηκε και την περιοχή μαζί με τη σύζυγό του Christine.

Ο Claude Remy μίλησε με την υπεύθυνη επικοινωνίας τουρισμού του δήμου Μονεμβασιάς, Μαργαρίτα Μανούσου και στη συνέντευξη που παραχώρησε σημείωσε πολύ ενδιαφέροντα θέματα για το συγκεκριμένο πάρκο, για την κοινότητα των αναρριχητών, αλλά και για την τα μέρη που επισκέφθηκε στο δήμο Μονεμβασιάς.

Όπως είπε, έρχεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα για αναρρίχηση και πηγαίνει στην Κάλυμνο που θεωρείται και ο καλύτερος προορισμός στην Ευρώπη ενώ κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για το πάρκο του Ζόμπολου όμως παρατήρησε ότι είναι κορυφαίο και προσφέρει απόλυτη ικανοποίηση στους αναρριχητές.  Το γεγονός ότι περιβάλλεται από τα τόσο ενδιαφέροντα σημεία για επίσκεψη στο δήμου Μονεμβασιάς, όπως την Καστροπολιτεία, τη Νεάπολη αλλά και το ίδιο το χωριό τον Άγιο Νικόλαο Βοιών το οποίο θεωρεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του πάρκου.  Για την περιοχή αναφέρθηκε δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στον χαρακτηρισμό “ηρεμία” που δείχνει να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που διαχέεται σε όλη την περιοχή δίνοντάς της έτσι μια μοναδική ιδιαιτερότητα.  Όσον αφορά στην απόσταση από το αεροδρόμιο της Αθήνας, θεωρεί ότι δεν θα είναι ανασταλτικός παράγοντας μπροστά στα πλεονεκτήματα του πάρκου για την κοινότητα των αναρριχητών. 

Η κοινότητα αυτή όπως μας είπε χαρακτηριστικά, συνεχώς αυξάνεται και στην Ελβετία σήμερα ξεπερνά τους 100.000.  Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στα ανώτερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα και ταξιδεύουν πολλές φορές το χρόνο για να αναρριχηθούν σε διάφορα σημεία σε όλο τον κόσμο.  Ο περιβάλλοντας χώρος του πάρκου του Ζόμπολου και οι πολλές δραστηριότητες που επιτρέπει να αναπτυχθούν είναι σημαντικός παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην προσέλκυση μελών των οικογενειών των αναρριχητών σε αυτά τα ταξίδια ώστε να συνδυαστούν με οικογενειακές διακοπές.

Οι αναρριχητές όπως μας είπε ο  Claude Remy ταξιδεύουν συνήθως με παρέα από 2-6 άτομα, και συνοδεύονται από την οικογένεια όταν η περιοχή προσφέρεται και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Ο ίδιος μάλιστα επισκέφθηκε και εντυπωσιάστηκε πολύ με την Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Lazareto. Στην επίσκεψη του στο Κυπαρίσσι το οποίο κατέταξε στους μοναδικούς προορισμούς, εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από το αναρριχητικό πάρκο στο Κυπαρίσσι και δεσμεύτηκε να έρθει ξανά για να ανοίξει ο ίδιος τουλάχιστον 50 διαδρομές.

Οργανωτές της εκδήλωσης στον Άγιο Νικόλαο Βοιών, ήταν ο Δήμος Μονεμβασίας μέσω του Νομικού του Προσώπου και της επιτροπής Τουρισμού, η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου Βοιών.   

 

Πληροφορίες:

www.monemvasia.gr/el/watersports-a-outdoor-activities/rock-climbing-/zobolo.html

www.kavomalias-climbing.gr