Το ολόλευκο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία κρέμεται κυριολεκτικά πάνω στο βράχο στο γραφικό λιμανάκι του ομώνυμου οικισμού. Η Αγία Τράπεζα είναι κτιστή και υπάρχουν εικόνες σπουδαίας λαϊκής τέχνης των αρχών του 20ου αιώνα. Πολλά είναι τα ζευγάρια που έχουν επιλέξει τον γραφικό αυτό χώρο για την τέλεση του γάμου τους ή την βάπτιση των παιδιών τους.

Σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις των ντόπιων, υπάρχει ιδιαίτερος λόγος που μια εκκλησία του Προφήτη Ηλία, που συνήθως συναντάται στις βουνοκορφές, κτίστηκε στο λιμανάκι αυτό. Πριν δύο αιώνες περίπου ταξίδευε στον Καβομαλιά ένα καράβι κατακτητών με σκλάβο και έναν Έλληνα βοσκό. Η θάλασσα ήταν τόσο τρικυμιώδης που κινδύνεψαν και ο βοσκός έκανε προσευχή στον Προφήτη Ηλία, προστάτη των βοσκών. Ο καπετάνιος που τον είδε, είχε φοβηθεί τόσο πολύ που του υποσχέθηκε ότι αν σωθούν, θα κτίσει μία εκκλησία για τον Άγιό του. Τελικά το καράβι σώθηκε καταφεύγοντας στο λιμανάκι του Προφήτη Ηλία και κτίστηκε το εκκλησάκι εκεί.

Κατά μία άλλη εκδοχή,ο ναός είναι κατά πολύ παλαιότερος. Αναφέρεται μάλιστα ως «Αjiasilis– Aγιασιλίς» στον πορτολάνο του 1500 μ.Χ, του γνωστού Τούρκου Ναυάρχου, Πίρι Ρέις

 

οδηγίες πρόσβασης

Ξεκινάτε από τον Άγιο Νικόλαο προς τον Προφήτη Ηλία οδικώς. Η απόσταση είναι 7χλμ περίπου. Το εκκλησάκι είναι στη διαδρομή Δ12 των πεζοπορικών διαδρομών.

Spread the love

There are no comments yet.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).